Scheidsrechters treden dit EK sneller op tegen gezeur: 'Slecht voor het imago van voetbal'
Scheidsrechters gaan tijdens het EK voetbal strenger optreden tegen spelers die zeuren over beslissingen. Tijdens de wedstrijden mag dit EK alleen de aanvoerder van een team zich tot de scheids richten. De spelers van het Nederlands elftal hebben begrip voor de maatregel: "Als er vijf spelers naar de scheidsrechter toe komen rennen, ziet dat er natuurlijk niet goed uit."
Het vele geklaag, gezeur en gesmeek om kaarten voor de tegenstander is niet alleen de scheidsrechters en de voetbalbonden, maar ook veel kijkers een doorn in het oog. Dat blijkt uit een rondgang langs de leden van het RTL Nieuwspanel.
Van de leden van het nieuwspanel geeft 63 procent aan zich rond voetbalwedstrijden op het EK of WK te storen aan spelers die zeuren tegen de scheids.
Gele kaart
De Europese voetbalbond UEFA grijpt nu dus in. Het is de bedoeling dat alleen de aanvoerder van het team, voor Nederland is dat Virgil van Dijk, zich nog bij de scheidsrechter mag beklagen. Andere spelers die dat toch doen krijgen een gele kaart.
Verdediger Nathan Aké van het Nederlands elftal heeft begrip voor de nieuwe maatregel. "Als vijf mensen naar de scheidsrechter toe komen rennen, ziet dat er natuurlijk niet goed uit, voor de buitenwereld en voor de scheids zelf", zei hij vandaag tijdens het persmoment in Wolfsburg. In die stad bereidt de ploeg zich voor op zijn eerste wedstrijd van het EK, komende zondag tegen Polen.
Volgens zijn ploeggenoot Georginio Wijnaldum is het soms moeilijk om je als speler tijdens een wedstrijd in te houden. "Soms ontkom je er niet aan", zegt hij. "Dan zit je zo in je emoties dat je iets doet dat gezien kan worden als niet respectvol."
Ook Aké erkent dat het misschien moeilijk is om in het heetst van de strijd je hoofd koel te houden. "We gaan het zien. Het is makkelijk gezegd als je zo in een meeting-zaal zit en er geen emotie bij is."
De UEFA wil met de nieuwe maatregel het imago van de sport verbeteren. "Spelers en coaches moeten ons werk respecteren en als ze dat niet doen, ondernemen we actie", zegt UEFA-scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti. Hij noemt het vele geklaag op het veld 'slecht voor het imago van voetbal' en hoopt op verandering.
Rugby als voorbeeld
Het zou voor spelers geen onmogelijke opgave moeten zijn om tijdens wedstrijden respect te hebben voor de beslissingen van de scheidsrechter. Dat weten rugbyspelers als geen ander. In die sport is elk commentaar op de leiding uit den boze.
"Ik zou niet graag voetbalscheidsrechter willen zijn", zegt rugbyscheids Bouke Ankoné. Hij noemt het vele geklaag op de voetbalvelden een slecht voorbeeld voor de jeugd. "Kinderen zien hun helden dit doen, en doen dat dan ook na."
Volgens Ankoné lijdt het voetbal onder machogedrag. "Terwijl rugby een beetje een macho-uitstraling heeft", zegt hij. "Maar je merkt dat de passie van de rugbyspelers zich binnen de regels bevindt. Op het moment dat er iets gebeurt weten zij: oké, ik heb passie, maar de scheidsrechter beslist."
Aan die realiteit zullen de voetballers op het EK dus ook moeten wennen. Of dat lukt blijkt vanaf morgen. Dan speelt gastland Duitsland de openingswedstrijd van het toernooi tegen Schotland.