Nieuwe olympische sport

Breaking-talent India Sardjoe klaar voor de Spelen: 'Dit is pas het begin'

Door Valerie van Oost··Aangepast:
© ANPBreaking-talent India Sardjoe klaar voor de Spelen: 'Dit is pas het begin'
RTL

Nederlands, Europees en wereldkampioen: het breaking-talent India Sardjoe (18) heeft al die titels op haar naam. Ze hoopt daar een gouden plak op de Spelen aan toe te voegen. Ze is een van de favorieten in Parijs. Ondanks haar indrukwekkende prijzenkast blijft de tienersensatie met beide benen op de grond staan. Thuis doet ze gewoon de afwas. "Het is een luxe dat ik er geld mee kan verdienen, vooral op mijn leeftijd."

De Haagse haalde al vele nieuwskoppen wereldwijd. Ze was de eerste Europese vrouwelijke breaker die zich kwalificeerde voor de nieuwe sport breaking – beter bekend als breakdance – op de Spelen in Parijs. Een prestatie, want ze doet pas sinds 2022 mee met de internationale top. In de video hieronder vertelt ze over de wil om te dansen en om het beste te presteren:

Terwijl we aan een gezellig tafeltje zitten in een knus koffietentje nog geen honderd meter bij haar huis vandaan, straalt India rust en zelfverzekerdheid uit. Ondanks haar indrukwekkende prestaties blijft ze een nuchter tienermeisje dat zich voorbereidt op zowel de Olympische Spelen in Parijs als haar toekomst op school. Haar moeder, die naast haar zit, kijkt trots toe terwijl India haar verhaal deelt. 

Te jong voor breaking

Ze begon haar reis in de wereld van breakdancen toen ze nog maar zeven was. Haar oudere zus zat op hiphop op een dansschool in de buurt, waar ook breakdancelessen werden gegeven. "Ze was altijd al heel beweeglijk", vertelt haar moeder glimlachend. "India kon eerder lopen dan praten, al op éénjarige leeftijd. Dat ze uiteindelijk iets met sport zou gaan doen, was voor ons geen verrassing."

Toen India de breakdancers aan het werk zag, wist ze meteen: dit wil ik ook. Maar de school vond haar veel te jong. Vanwege India's talent en vastberadenheid ging die uiteindelijk toch overstag.

Een jonge India die haar moves oefent.© privéfoto
Een jonge India die haar moves oefent.

Haar eerste grote doorbraak kwam op haar elfde, toen ze werd uitgenodigd voor een wedstrijd in Rusland. "Ik had op eigen houtje al veel wedstrijden gedaan in Nederland, België en Frankrijk, maar dit was mijn eerste internationale uitnodiging," herinnert ze zich. Niet veel later volgden de coronajaren.

Ondanks een polsblessure tijdens de lockdown bleef ze trainen. Op haar eerste internationale wedstrijd ná corona eindigde ze meteen in de top 16. "Ik dacht toen: als ik nu al zo goed kan presteren zonder volledig fit te zijn, wat kan ik dan bereiken als ik wel helemaal fit ben?" zegt India. Dus besloot ze vol voor breaking te gaan.

Die vastberadenheid wierp zijn vruchten af. In 2022, net 16 jaar oud, won ze het Nederlands kampioenschap. Het begin van een reeks successen, met winst op het EK en WK in hetzelfde jaar. De jongste wereldkampioen ooit. En haar talent bleef niet onopgemerkt: sponsors wisten haar te vinden. Terwijl we elkaar ontmoeten voor dit interview is er een cameraman die alles filmt. Ze wordt al een tijdje gevolgd voor een documentaire, die naar verwachting in 2025 in première gaat.

Diploma gehaald

Haar passie voor breakdancen is altijd duidelijk geweest, maar haar studie heeft ze nooit verwaarloosd. Op de middelbare school volgde ze een topsporttalentprogramma. Hier werd alles op alles gezet om het breaken met school te kunnen combineren én die olympische droom waar te maken. "Ik probeer mijn huiswerk en het leren thuis te doen, zodat ik me tijdens wedstrijden volledig kan focussen." Met succes: in juni behaalde ze, tussen alle wedstrijden en trainingen door, haar havodiploma.

India met haar ouders, haar steun en toeverlaat.© privéfoto
India met haar ouders, haar steun en toeverlaat.

Voor de Spelen heeft ze intensief getraind. Ze deed veel wedstrijden om in vorm te blijven en let goed op haar voeding en rust. "Er zijn mensen die niet begrijpen dat breaking topsport is, maar ik weet dat ik als een topsporter leef", zegt India. "Ik doe wat ik leuk vind en ik sta op de Olympische Spelen. Dat is voor mij het belangrijkste."

Genieten van het moment

India kijkt ook al naar de toekomst, als de Spelen voorbij zijn. Ze wil graag psychologie studeren en is van plan een tussenjaar te nemen om tot rust te komen en te reizen. "Ik wil niet dat mijn hele leven alleen maar om breakdancen draait," zegt ze. "Er is meer in het leven en ik wil er zeker van zijn dat ik niets mis." 

Brazilië staat bovenaan haar lijstje, waar ze ook een wedstrijd zal doen en daarna het land zal verkennen met haar familie. "Ik wil niet te veel uitstippelen, maar gewoon zien wat er op mijn pad komt", zegt ze. "Het is belangrijk om te genieten van het moment en open te staan voor wat de toekomst brengt."

Of we breaking in de toekomst terugzien op de Spelen is nog onzeker – over vier jaar staat het in ieder geval niet op de planning. En ook haar eigen toekomst in het breaken ziet India niet als een gegeven. "Hoe leuk ik het ook vind, het kan ook zo weer over zijn door bijvoorbeeld een blessure."

India Sardjoe tijdens het wereldkampioenschap Red Bull BC One. © Associated Press
India Sardjoe tijdens het wereldkampioenschap Red Bull BC One.

Daarnaast vindt ze het gewoon belangrijk om een studie af te maken. Waarom ze voor psychologie kiest? "Eerlijk gezegd ben ik gewoon geïnteresseerd in mensen en hun verhalen en wat hen beweegt."

'Steun ouders superbelangrijk'

India's ouders spelen een cruciale rol in haar succes. Haar vader reed haar jarenlang naar elke wedstrijd, haar moeder zorgt voor de juiste voeding en schone kleding. "We vinden het nog steeds spannend als ze reist, maar India doet het prima", zegt haar moeder. "Het is bijzonder om dit allemaal mee te maken."

De band tussen India en haar ouders is sterk en vol wederzijds respect. "Ik ben zo trots op haar," zegt haar moeder, terwijl de tranen in haar ogen schieten. "Ze heeft zoveel doorzettingsvermogen en discipline."

India met haar trotse moeder Natascha.© privéfoto
India met haar trotse moeder Natascha.

India beseft hoe betekenisvol de steun van haar ouders is geweest. "Er zijn veel mensen die dat niet hebben, en ik ben heel blij dat ik dat wel heb", zegt ze. "Dat is superbelangrijk." Met de Spelen voor de deur en een veelbelovende toekomst in het vooruitzicht blijft ze gefocust en vastberaden. "Ik ga voor het podium," zegt ze met een glimlach. "Ik wil het hoogst haalbare bereiken." 

Ondanks haar succes blijft India een normale tiener. "Ze moet ook gewoon de afwas doen", lacht haar moeder. "We willen dat ze met beide benen op de grond blijft staan." 

Te spannend

Vandaag om 16 uur maakt ze haar olympisch debuut. Haar familie zal daarbij zijn om haar te steunen, al kunnen ze haar tijdens de wedstrijden niet van dichtbij zien. "Ze weet dat we er zijn," zegt haar moeder. "Wij zijn haar grootste support." Haar vader Rishi vindt het allemaal veel te spannend en is er niet bij, maar mocht India een medaille halen, dan rijdt hij meteen richting Parijs.

Lees meer over
Link in bioOlympische Spelen