Alle ballen het stadion uit: ophef in VS om torpedoknuppel in honkbal

"Ik heb nog nooit zoiets gezien. Het is vreselijk." Dat is de mening van Trevor Megill, honkballer bij de Milwaukee Brewers over de nieuwe 'torpedoknuppel' van de New York Yankees. De Brewers werden vernederd, mede door de nieuwe knuppel.
De honkbalknuppel van de illustere ploeg uit New York is dikker op de zogenoemde 'sweetspot', het deel waar de bal het best geraakt kan worden.
Het resultaat: 9 homeruns in één wedstrijd. Voor de niet-honkbalkenners, bij een homerun kan een speler in één keer langs de vier honken rennen. Dat gebeurt bijna alleen maar als de een bal het stadion uit wordt geslagen. Het betekende een clubrecord. En die club bestaat al ongelooflijk lang.
'Ze zullen het wel goedkeuren'
Niet iedereen is blij met de ontwikkeling. Niet vreemd misschien als je als tegenstander de ene na de andere tik te verwerken krijgt. Megill twijfelde bij de New York Post of de knuppel wel legaal is. "Maar het zijn de Yankees, dus ze zullen het wel goedkeuren", zei hij cynisch.

New York Yankees is al sinds jaar en dag de meest fameuze honkbalclub in de Verenigde Staten. Ze wonnen 27 keer het nationale kampioenschap, met afstand het meest van alle ploegen. De afgelopen jaren zijn ze niet toonaangevend, want de laatste titel dateert alweer uit 2009. Afgelopen jaar verloren ze de finale.
Knuppels zijn binnen de afmetingen
Tijd voor een nieuw kampioenschap dus. Misschien wel daarom de zoektocht naar een nieuw snufje. En naar het nu lijkt ook een legale. De Major League Baseball bevestigde afgelopen zondag dat de knuppels niet in strijd zijn met de regels.
De knuppels mogen niet dikker zijn dan 6,63 centimeter en niet langer dan 1 meter en 6,68 centimeter. Daar voldoen de torpedoknuppels aan.
Gebruikers van het nieuwe honkbalwapen zijn lovend, zoals speler Anthony Volpe. "Ik geloof erin", zei hij tgen MLB.com. "Hoe groter het deel is waar je de bal goed kunt raken, hoe beter. Het klinkt erg logisch."
Wat vinden Nederlandse honkballers?
Volgens Amerikaanse experts is het een groot voordeel, vooral voor spelers zoals Volpe, die de meeste ballen dichtbij z'n eigen lichaam raakt. Precies daar zit nu extra hout, en dus extra kans op succes.
Scott Prins en Jamie Beerman zijn honkballers bij de Amsterdam Pirates, een club op het hoogste niveau van Nederland. Zij vinden het interessant. "Hij is op het slagvlak dikker, je slaat harder en verder", zeggen ze.
'Juist spectaculair'
Maar is het ook leuk? Straks vliegen alle ballen het stadion uit toch? "Het is juist spectaculair. Voor het publiek wordt het alleen maar leuker om naar te kijken", zeggen ze.
Vooralsnog zullen honkbalfans de nieuwe knuppels vaker voorbij zien komen, want naast wat kritiek is er vooral veel interesse.
Ernie Clement, speler van de Toronto Blue Jays, heeft een duidelijke opvatting: "Het spel is moeilijk genoeg, dus het is logisch dat er nieuwe dingen geprobeerd worden. Maar het is nog altijd hard as hell om een honkbal te raken."