Tech

Huawei-oprichter: mijn bedrijf zal nooit spioneren voor China

Door Sjors Rodenburg··Aangepast:
© GettyHuawei-oprichter: mijn bedrijf zal nooit spioneren voor China
RTL

Na vier jaar stilzwijgen laat Ren Zhengfei, oprichter en ceo van Huawei, weer van zich horen. De maker van mobiele telefoons en geavanceerde netwerkapparatuur uit China heeft zich nooit voor het karretje van de Chinese overheid laten spannen en zal dat ook nooit doen.

Dat zei de hoogste baas van Huawei in een zeldzaam rondetafelgesprek met westerse journalisten. "Er bestaat geen wet die bedrijven in China verplicht om achterdeurtjes in te bouwen", citeert The Wall Street Journal de 74-jarige ondernemer. "Ik zal persoonlijk nooit de belangen van mijn klanten en mijzelf schaden. Mijn bedrijf zal geen gehoor geven aan zulke verzoeken."

Hoe hij weerstand biedt aan zulke verzoeken, liet hij in het midden. China kent enorm strenge wetgeving op gebied van nationale veiligheid, terwijl privacy nauwelijks een rol speelt. Zo moeten bedrijven die data over Chinese burgers verzamelen deze delen met de staat. Ook worden hard- en software van bedrijven actief onderzocht. Werken ze niet mee, dan volgen forse boetes.

Arrestatie Meng Wanzhou

Het is niet toevallig dat Ren juist nu van zich laat horen. Huawei staat voor de grootste uitdaging uit zijn bestaan: niet alleen vecht Rens dochter Meng Wanzhou, tevens cfo van het concern, haar uitlevering aan de Verenigde Staten aan. Ook keren steeds meer westerse bedrijven Huawei de rug toe vanwege de verdenking van spionage in opdracht van de Chinese staat.

Vorige week nog werd een medewerker van het bedrijf in Polen gearresteerd. Daarop werd de man direct ontslagen. Volgens Huawei hebben de spionageactiviteiten 'geen enkel verband' met het bedrijf.

Wanzhou werd begin december op verzoek van de Amerikanen in Canada gearresteerd vanwege de schending van het handelsembargo met Iran. De financieel bestuurder is inmiddels op borgtocht vrij, maar staat nog altijd onder huisarrest in Canada. Meng ontkent en vecht haar onschuld vol moed aan, zei ze een maand geleden.

In het gesprek gaf Ren aan zijn dochter te missen en ervan uit te gaan dat het recht zal zegevieren. Ook zei hij dat Donald Trump een 'geweldige president' is en sprak hij lovend over diens belastingverlagingen, maar voegde eraan toe dat een handelsoorlog tussen de VS en China slecht is voor de wereldeconomie.

Door de zweem van spionage doen steeds meer westerse landen technologie van Huawei in de ban. Sinds vorige tekende Trump een wet die technologie van Huawei bij de Amerikaanse overheid grotendeels verbiedt. Ook Australië, Japan en Noorwegen hebben aangekondigd geen technologie van Huawei te gebruiken bij de uitrol van 5G-netwerken. Nederland, Canada en het Verenigd Koninkrijk beraden zich nog.

Militaire achtergrond

Ren ligt zelf ook regelmatig onder het vergrootglas. Voordat hij Huawei oprichtte, diende de civiele ingenieur acht jaar in het Chinese leger. Hoewel bekend is dat hij er werkte als technicus, lukte het het Amerikaanse congres niet om zijn exacte militaire geschiedenis te achterhalen. Zelf houdt hij het erop dat hij meewerkte aan de bouw van een textielfabriek in het noordoosten van China. 

Hoewel Ren nog altijd de touwtjes bij Huawei in handen heeft, mijdt de 74-jarige de publiciteit. De laatste keer dat hij in het openbaar sprak, was tijdens het World Economic Forum van 2015 in Davos. Ook toen ging het over spionage, en ook toen ontkende hij ooit te zijn benaderd door de Chinese overheid.

Zijn aanwezigheid bij het Nationale Congres van de Communistische Partij in 1982 blijft hem achtervolgen, bleek tijdens het rondetafelgesprek. Op de vraag waarom hij hier bij was, antwoordde Ren dat hij was uitgenodigd als beloning voor zijn verdiensten. "Ik houd van mijn land en ik steun de Communistische Partij, maar ik zal nooit iets doen om een ander land schade toe te brengen."

Lees meer over
Donald TrumpMeng WanzhouHuaweiHandelsoorlogSpionageChina