Tech

ACM onderzoekt of Apple macht in App Store misbruikt

Door RTL Z··Aangepast:
© GettyACM onderzoekt of Apple macht in App Store misbruikt
RTL

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoeken of Apple misbruik maakt van de positie die het heeft met de App Store. De ACM zegt hierover meerdere signalen van andere app-aanbieders te hebben ontvangen.

De ACM heeft een marktstudie gedaan naar appstores, waarin gebruikers van mobiele telefoons apps kunnen downloaden. Volgens de ACM zijn aanbieders van apps 'in grote mate afhankelijk van Apple en Google voor het aanbieden van apps aan gebruikers'.

Apps voor nieuwsmedia

In het onderzoek gaat de toezichthouder zich in ieder geval richten op Nederlandse apps voor nieuwsmedia, die hun apps aanbieden via Apple's App Store. De ACM wil geen namen noemen, noch zeggen om hoeveel bedrijven het gaat.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie alleen op Apple, omdat over de App Store de meest concrete signalen zijn binnengekomen. De ACM benadrukt dat er nog geen sprake is van een overtreding.

Eigen apps Apple en Google

Er spelen volgens de ACM drie zaken. Het eerste probleem, zo zegt de toezichthouder, zit erin dat Apple en Google (het bedrijf achter de Play Store voor apps voor Android-telefoons) ook zelf apps hebben en dus concurreren met apps van andere aanbieders. Dat dubbele belang kan mededingingsproblemen opleveren, aldus de ACM.

Aanbieders van apps zeggen volgens de ACM dat ze niet altijd een eerlijke kans hebben in vergelijking met apps van Apple en Google. Ook is voor hen niet altijd duidelijk waarom een app geweigerd wordt en ze hebben soms vraagtekens bij de reden voor weigering.

Onlangs klaagde muziekdienst Spotify al dat de regels van Apple voor oneerlijke concurrentie zou zorgen.

Provisie

In de tweede plaats klagen appaanbieders over de provisie die ze moeten betalen. Die is 30 procent en bij abonnementen vanaf het tweede jaar 15 procent. Ook moet de betaling van aankopen die gebruikers doen via een app via de appstore worden afgehandeld.

Maar aanbieders van apps zeggen dat vervolgens niet alle klantdata met hen worden gedeeld. Daardoor tasten ze soms in het duister over waarom een klant zijn abonnement niet betaalt en kunnen ze minder goede service verlenen.

Moeilijk contact

Ten derde klagen vooral kleinere appaanbieders dat ze met Apple en Google maar moeilijk in contact komen. Dat speelt als een app niet wordt goedgekeurd.

De ACM heeft Apple en Google om een toelichting gevraagd en Apple zegt dat het niet in haar belang is om apps te benadelen, omdat ze een zo aantrekkelijk mogelijke appstore zouden willen aanbieden.

In een reactie laat Apple weten het onderzoek van de ACM met vertrouwen tegemoet te zien. "We behandelen elke ontwikkelaar hetzelfde en investeren veel in het creëren van een veilige winkel voor al onze klanten", aldus het bedrijf in een persverklaring.  

Google was niet direct bereikbaar voor vragen van RTL Z. 

Lees meer over
AppleGoogleAutoriteit Consument en MarktAndroidTechnologieConcurrentie