Tech

Google-cijfers: bezoek aan parken, winkels en stations stort in

Door Joep Westerveld··Aangepast:
© ANPGoogle-cijfers: bezoek aan parken, winkels en stations stort in
RTL

Nederlanders brengen fors minder tijd door in winkels, parken en het openbaar vervoer, en meer in huis. Dat wist je natuurlijk al, maar dankzij Google weten we nu ook hoe veel.

Het bedrijf verzamelt locatiegegevens via zijn diensten zoals Google of besturingssysteem Android, waarop wereldwijd miljarden smartphones draaien. Het gaat om geanonimiseerde data van gebruikers die de optie om locaties op te slaan hebben aangezet. 

Analyse van 131 landen

Onder normale omstandigheden voorspelt Google met deze gegevens bijvoorbeeld hoe druk het op een bepaald tijdstip zal zijn in een winkel of restaurant.

Nu heeft het bedrijf die gegevens geanalyseerd voor 131 landen ter wereld om te kijken hoe veel het bezoek aan bepaalde plekken is toe- of afgenomen door coronamaatregelen. In Nederland kun je dat per provincie bekijken.

Bezoek recreatieplekken zakt in

Het bezoek aan winkelcentra, horecagelegenheden en musea is in maart gedaald met 65 procent in Nederland. Niet verrassend, aangezien het kabinet halverwege de maand besloot dat alle horecagelegenheden tijdelijk hun deuren moesten sluiten.

Opvallend is dat Nederlanders volgens de Google-cijfers ook minder bezoeken brengen aan supermarkten, apotheken en andere voedingswinkels. Dat bezoek nam af met 29 procent. Daar staat tegenover dat we met zijn allen meer tijd thuis doorbrengen, volgens Google is dat gemiddeld genomen 11 procent meer.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Overheden helpen

Google zegt dat het met de analyses overheden wil helpen in de strijd tegen het coronavirus. In veel landen zijn maatregelen afgekondigd die moeten voorkomen dat te veel mensen bij elkaar komen.

Met de cijfers zouden overheden bijvoorbeeld kunnen zien dat de parken in een bepaald gebied nog steeds te druk bezocht zijn, ondanks aanwijzingen om thuis te blijven. Of dat de parken juist rustig zijn, maar dat het openbaar vervoer te vol is.

Facebook stelde onlangs eenzelfde soort data ter beschikking aan Amerikaanse wetenschappers die de virusuitbraak bestuderen.

'Kamer tegen delen telefoondata in strijd tegen corona'
Lees ook

'Kamer tegen delen telefoondata in strijd tegen corona'

Ook Brussel wil locatiedata analyseren

Vorige maand baarde de Europese Commissie opzien met een voorstel om de verspreiding van het coronavirus in Europa middels telefoongegevens in kaart te brengen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer waren tegen dat plan, omdat ze zich zorgen maken over de privacy van Nederlandse burgers.

Verschillende Europese landen volgen hun burgers al via hun telefoondata. Onder andere in Italië, Duitsland en Oostenrijk zijn telecomproviders hun gebruikersgegevens gaan delen met gezondheidsinstanties. Ook deze informatie wordt anoniem gemaakt, zodat de locatie van specifieke individuen niet te herleiden valt.

De Autoriteit Persoonsgegevens meldde woensdag dat zoiets in Nederland alleen zou kunnen als er een nieuwe wet komt die dat mogelijk maakt.

Taiwan gaat veel verder

Het is bovendien de vraag in hoeverre de gegevens van Google werkelijk kunnen helpen bij het bestrijden van de corona-uitbraak. Landen die succes hebben geboekt in het indammen van het virus, zoals Taiwan, maken namelijk gebruik van veel verdergaande methoden.

In Taiwan kan de overheid tot op individueel volgen waar iedereen zich bevindt. Met behulp van locatiedata kan de overheid zo 'elektronische hekken' plaatsen rond inwoners die besmet zijn met het coronavirus en in quarantaine moeten blijven.

De analyses van Google zoomen niet in op individuele data, maar zeggen alleen iets over groepen mensen en over regio's.

Lees meer over
GoogleCoronavirusCovid-19TelecommunicatieSmartphoneBig data