Concept uitgelekt

'Open AI-modellen straks vrijgesteld van EU-wetgeving'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP'Open AI-modellen straks vrijgesteld van EU-wetgeving'
RTL

De wetten die de Europese Unie aan het maken is voor de regulering van kunstmatige intelligentie, zullen mogelijk uitzonderingen bevatten voor AI-modellen die voor iedereen beschikbaar zijn. Dat staat in een uitgelekt concept voor een wetsvoorstel.

Persbureau Reuters maakt melding van deze uitzonderingspositie voor zogeheten opensourcemodellen. 'Open source' staat voor bijvoorbeeld software waarvan de broncode niet is afgeschermd. Door die kennis met de wereld te delen, kunnen onderzoekers of andere bedrijven het verder ontwikkelen en fouten wegwerken.

Illegale doeleinden

Vrij verkrijgbare modellen achter kunstmatige intelligentie zouden in principe niet onder nieuwe EU-wetgeving voor AI moeten vallen, staat in het voorlopige voorstel. Alleen als die modellen zeer grote risico's met zich meebrengen of gebruikt worden voor doeleinden die nu al illegaal zijn, zouden ook deze gratis AI-modellen onder nieuwe wetgeving moeten vallen.

OpenAI 'werkte aan zo'n krachtig model, dat werknemers schrokken'
Lees ook

OpenAI 'werkte aan zo'n krachtig model, dat werknemers schrokken'

EU-lidstaten en het Europees Parlement onderhandelen op dit moment over de definitieve versie van wat 's werelds eerste wetgeving voor AI moet worden. De Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, presenteerde haar voorstellen voor dit soort wetgeving twee jaar geleden al. Maar door de snelle ontwikkeling van zeer geavanceerde AI-technologie achter bijvoorbeeld ChatGPT kwam het Europees Parlement in juni met voorstellen voor strengere regels.

Techlobby

Na een flinke lobby uit de techwereld wilden onder andere Frankrijk en Duitsland liever een afgezwakte versie. De EU-landen en Europarlementariërs praten nu over een compromis.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Europese UnieEuropees parlementKunstmatige intelligentie