Spanje haalt chatapp Telegram nog vanavond uit de lucht
Spaanse telecombedrijven zijn bezig de chattapp Telegram uit de lucht te halen. Ze doen dat op last van een hoge rechter. Aan het begin van de avond zal Telegram, zo wordt gezegd, in heel Spanje plat liggen. Als de blokkade inderdaad totaal wordt, is Spanje het eerste Europese land dat zo ver gaat.
Het hooggerechtshof in Madrid bepaalde gisteren dat Telegram de auteursrechten geschonden heeft van drie grote Spaanse mediabedrijven. Telegram staat gebruikers toe, nieuws te uploaden, dat is gemaakt door redacties van die mediaconcerns. De blokkade is de straf daarop.
Het besluit komt hard aan in Spanje, waar Telegram door 25 procent van de bevolking regelmatig wordt gebruikt. In Nederland is dat maar 10%. Spaanse Telegram-gebruikers zijn geswitcht naar X om hun boosheid te uiten. Door velen wordt daar de term ´censuur van de Spaanse staat´ gebruikt.
Botsing met traditionele media
Het hooggerechtshof stelde Telegram een ultimatum tot vanmiddag, maar het bedrijf reageerde niet. Telegram-eigenaar Pavel Doerov heeft naar aanleiding van een soortgelijke rechtszaak in Brazilië eerder gezegd dat hij het ziet als een botsing tussen nieuwe applicaties en traditionele media. ”Ik kan me geen enkel groot sociaal platform herinneren dat consequent wordt geprezen door de traditionele media.”
Die traditionele media zijn in dit geval de Atres Mediagroep, eigenaar van de meest bekeken tv-zender van Spanje, Antena 3, Mediaset, eigenaar van het nummer 2 tv-kanaal van Spanje, Telecinco en Movistar dat veel sportprogramma´s maakt.
Veel Spaanse deskundigen op het gebied van auteursrechten en internet vinden het platleggen van Telegram een te zwaar middel. Carlos Almeida, advocaat gespecialiseerd in technologisch recht meent dat het sluiten van bepaalde kanalen passender zou zijn geweest. "Nu praten we over het blokkeren van een hele applicatie, waarvan het hoofddoel vrije communicatie is. In lang niet alle kanalen zijn auteursrechten geschonden."
Het sluiten van bepaalde Telegram-kanalen gebeurde wel eens eerder, onder meer in Duitsland en Brazilië. Het volledig platleggen van Telegram is in West-Europa een unicum. Wereldwijd zijn er maar enkele landen die Telegram blokkeren, bijvoorbeeld China, Rusland en Iran. Spanje voegt zich daar nu bij, al is nog niet duidelijk of de Spaanse blokkade permanent is, of een tijdelijke maatregel.
VPN-verbinding
Er is wel een manier om de blokkade te omzeilen. Wie een VPN-verbinding gebruikt, kan in Spanje, ook na vanavond, nog wel Telegram in. Een VPN-verbinding versleutelt gegevens zodanig, dat de telecom-provider niet meer kan zien dat degene die inlogt op Telegram zich in Spanje bevindt.
Telegram in elf jaar van nul naar bijna 1 miljard gebruikers
Telegram is een instant messaging-applicatie die werd gelanceerd in 2013 en zich onderscheidt van WhatsApp op het gebied van vrijheid en privacy van de gebruiker. Zo weigert Telegram informatie te delen met autoriteiten.
Om die reden kozen dissidenten in landen als Rusland en Iran Telegram als communicatiekanaal. De andere kant van dat verhaal is dat Telegram ook de app werd waar drugsverkopers, extreemrechtse activisten, makers van kinderpornografie en terroristen naartoe verhuisden.
Wereldwijd zijn er 900 miljoen actieve Telegram-accounts. Dat zijn accounts van mensen die de app minimaal een keer per maand gebruiken. Het hoofdkantoor van Telegram is gevestigd in Dubai, al is het bedrijf juridisch Brits.