Gezin

De opvoedkwestie: 'Oudere zus is heel erg jaloers op haar zusje'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Oudere zus is heel erg jaloers op haar zusje'
RTL

De oudste dochter van Sabine is erg jaloers op haar twee jaar jongere zusje, waardoor er vaak ruzie onderling is. Sabine wordt er moedeloos van. Hoe doorbreken ze dit?

De kleinste dingen kunnen aanleiding zijn voor een boze, jaloerse bui, verzucht Sabine: "Mijn oudste dochter van acht is erg jaloers op haar zusje van zes. Alles wat haar zusje heeft of mee aan het spelen is, wil zij ook. Ze lijkt vaak bang dat ze iets tekort komt en telt soms letterlijk het aantal frietjes dat op het bord van d'r zusje ligt, zodat zij niet minder krijgt. Ik word hier echt heel moe en geïrriteerd van. Kan ik er iets tegen doen?"

De opvoedkwestie: 'Zoontje is verdrietig omdat buurjongen gaat verhuizen'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Zoontje is verdrietig omdat buurjongen gaat verhuizen'

Jaloezie is een reële angst en gaat om zich achtergesteld voelen, legt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching uit: "Het gaat hierbij niet om wie de meeste frietjes heeft of wie er met het speelgoed mag spelen. Ieder kind wil door haar ouders verzorgd worden en het allerliefste gevonden worden, dáár draait het om. Kijk of er een kern van waarheid in haar jaloezie zit. Ouders bedelen kinderen vaak onbewust een rol toe: dat is de 'grappige', de ander is de 'lastige'. Misschien krijgt de oudste dochter ook meer negatieve aandacht dan haar zusje. En dat bevestigt dan weer haar gevoel: zie je wel, ze vinden mijn zusje leuker en houden meer van haar."

'Vergelijk je kinderen onderling niet te veel, want dat wakkert de jaloezie juist aan.'

Ook al klopt het niet en wordt er niemand achtergesteld, het gevoel is er wel. "En daar moet je als ouder iets mee", zegt Bobeldijk. "Laat haar bijvoorbeeld een kwartier langer opblijven. Als haar zusje al op bed ligt, geef je haar de onverdeelde aandacht. Maak het gezellig, doe bijvoorbeeld samen nog een spelletje. Dit kan heel erg helpen."

"Wat ook leuk is, is om met het hele gezin bijvoorbeeld Monopoly te spelen, waarbij de zusjes samen een team zijn. Als ze verliezen, doen ze dat samen, net als winnen. Zo creëer je een saamhorigheidsgevoel. En waak ervoor dat je je kinderen onderling niet te veel vergelijkt – 'Je zusje eet haar brood wel op' – want dat wakkert de jaloezie juist aan."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinJaloezieZus