Gezin

De opvoedkwestie: 'Ik wilde liever een dochter dan nóg een zoontje'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesDe opvoedkwestie: 'Ik wilde liever een dochter dan nóg een zoontje'
RTL

Boukje is moeder van een vierjarig zoontje en nu zwanger van haar tweede kind. Ze krijgt weer een jongetje, terwijl ze stiekem op een meisje had gehoopt. Hoe gaat ze om met die gevoelens?

Het was even slikken voor Boukje toen ze bij de 20-wekenecho hoorde dat ze opnieuw in verwachting was van een zoontje. "Ik moest toen echt even mijn tranen bedwingen, hoe dramatisch dat ook klinkt. Al mijn hele leven had ik het beeld in mijn hoofd dat ik 'later' een dochter zou krijgen, met wie ik leuke meidendingen zou doen. We zijn inmiddels acht weken verder, en ik ben nog steeds niet over mijn teleurstelling heen. Daar schaam ik me voor, omdat we best lang hebben moeten wachten op deze tweede zwangerschap. Ik zou blij en dankbaar moeten zijn, maar heb vooral schuldgevoelens."

De opvoedkwestie: 'Ik zie op tegen werken na mijn zwangerschapsverlof'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Ik zie op tegen werken na mijn zwangerschapsverlof'

Zogeheten gender disappointment komt best vaak voor, maar is behoorlijk taboe, merkt ook postpartum-specialist Tilda Timmers van Frou Frou Begeleiding: "Het heersende idee is dat je vooral blij moet zijn dat je zwanger bent, maar dat betekent niet dat je niet teleurgesteld kan zijn in het geslacht."

"Je mag blij én teleurgesteld zijn, Dat zijn twee aparte emoties die er los van elkaar mogen zijn. Accepteer deze gevoelens, anders kan het je zwangerschap negatief beïnvloeden. Soms zie ik vrouwen in mijn praktijk die hierdoor niet van hun zwangerschap kunnen genieten. Wees lief voor jezelf. Je doet dit niet expres, deze gevoelens overkomen je."

'Praat erover met iemand die je vertrouwt, het opkroppen maakt het namelijk alleen maar erger.'

Veroordeel jezelf dus niet om deze gedachtes, raadt Timmer aan: "En praat er vooral over met iemand die je vertrouwt, het opkroppen maakt het namelijk alleen maar erger. Hou je gevoelens dus niet voor jezelf. Op momenten dat je je schuldig voelt over je teleurstelling, zeg je tegen jezelf dat dit gevoel er is, maar dat je er verder niets mee hoeft te doen. Accepteren, en laat het dan gaan. Als je het laat woekeren, komen er alleen maar meer negatieve gevoelens bij. En onthoud dat je zeker niet de enige bent die hiermee dealt. Die wetenschap is voor veel vrouwen een opluchting, merk ik."

Hier luister je naar de podcast die Tilda Timmers met mamablogger Eline Zwitser maakte over gender disappointment.

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinBabyOpvoeding