Liefdesles

Linde: 'Dit had ik nodig: liefde vinden op de ouderwetse manier'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den EndeLinde: 'Dit had ik nodig: liefde vinden op de ouderwetse manier'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Na zes jaar swipen hield Linde (44) het voor gezien. Waar was die gewone, leuke vent nou? In de vriendenkring van haar jeugdvriendin, blijkbaar. Een half jaar geleden werd ze verliefd op Harm.

"Ik had een strippenkaart voor Tinder, Bumble en alle Lexa’s van deze wereld. Ik begon geregeld vol goede moed en enthousiaste nieuwsgierigheid te swipen, om na een maand of drie gefrustreerd de apps weer van mijn telefoon te gooien. Zat ik er een avond lekker in, dan had ik zo drie gesprekken tegelijk, om dan de dagen erna gek te worden van het onderhouden van al die lijntjes."

Ouderwets

"Aandacht kan leuk zijn, maar ook verstikkend. Soms trof ik een leukerd en datete we een maand of drie, vier. Maar tot een langdurige relatie kwam het de afgelopen jaren nooit. Ging m'n date op wintersport, dan nam het contact daarna vanzelf af."

"Of iemand zei nadat we elkaar al twee maanden iedere week wel een keer zagen doodleuk dat-ie een date had volgend weekend en dus niet kon afspreken. Ja, noem me ouderwets, maar ik vind dat dus niks. Ik ga het liefst helemaal voor iemand, totdat het tegendeel bewezen is."

Mieke: 'Tijdens de vechtscheiding ontdekte ik pas dat hij narcist is'
Lees ook

Mieke: 'Tijdens de vechtscheiding ontdekte ik pas dat hij narcist is'

"En dus zat ik geregeld na een paar maanden weer te swipen en kwam ik weer dezelfde koppen tegen. Joviaal met een biertje in de lucht, of erger, een opgestoken duim. Met Peter Pannekoek op de foto, naast hun auto of drie plaatjes op rij verstopt achter een dikke zonnebril. Het jammere is: al die ervaringen nam ik mee, waardoor ik steeds zuurder tegenover die apps stond. Dacht ik al in hun ogen te zien wat voor types het waren."

Boevenblik

"Een jongensachtige boevenblik is leuk en spannend en daar heb je op zaterdagavond misschien wel lol van, maar wat brengt het je op een doordeweekse dag? Of van die passief-agressieve opmerkingen in een profiel, over dat je het eerste rondje moet betalen als je niet genoeg op je profielfoto lijkt."

"Mannen die zo wanhopig in de lens loeren dat je wel snapt waarom geen vrouw met ze wil afspreken, of die zo opzichtig op drie foto's staan te poseren, dat je aan alles voelt dat een luchtige kennismaking er niet in zit. Nee, ik had er mijn buik vol van, dus ik was aangenaam verrast toen een oude vriendin me tijdens een borrel in de stad op het hart drukte dat ik echt eens een wijntje met haar goede vriend Harm moest drinken."

"Hij was net als ik al een tijdje single en heeft ook twee dochters. 'Maar', zei ze, 'vooral omdat ik weet dat een grappige en lieve vrouw zoals jij echt bij hem past, en omdat ik denk dat jullie het heel leuk kunnen hebben met elkaar.' Dat vond ik wel een ontnuchterende insteek, gewoon leuk, na al die dates-met-bedoeling en toegegeven: als iemand zegt dat het voor haar gevoel wel past, ben ik toch nieuwsgierig."

Experiment 

"Een week later appte ze me, ik was het hele verhaal alweer vergeten, dat Harm ook wel in was voor het experiment. Mijn vriendin vroeg of ze mijn nummer mocht doorgeven en zo kreeg ik die avond mijn eerste spraakberichtje van Harm. Zijn stem klonk warm en gezellig."

"Twee dagen later spraken we af bij een café dat hij geopperd had en stond hij buiten op me te wachten. Met een doosje bonbons. Dat vond ik zo aandoenlijk. Hij had zelfs de pure exemplaren eruit gelaten omdat hij van mijn vriendin had begrepen dat ik daar niet van houd."

'Ik voelde een warme rilling door mijn lijf schieten op het moment dat hij mijn naam uitsprak'

"Deze koppeldate voelde zo anders dan alle dates die ik de afgelopen zes jaar had gehad. Zonder verwachtingen, en tegelijkertijd met meer hoop en vertrouwen dan ooit. Ik zag hem staan, keek in zijn ogen en dacht: Ja!"

"We kletsten als vanzelf, bestelden wijn na wijn en zelfs nog een plateau hapjes, terwijl mijn stelregel altijd was om nooit te eten op de eerste date. Aan het einde van de avond gaf hij me een zoen op de wang en zei: 'Annemieke had gelijk, Linde.' En ik voelde een warme rilling door mijn lijf schieten op het moment dat hij mijn naam uitsprak."

Bos bloemen

"De volgende dag belde hij me spontaan en zei dat hij me wel weer wilde zien. Ineens was er geen druk, geen gedoe met andere kapers op de kust. Gewoon stap voor stap vooruit, en juist door onze gezamenlijke chaperonne voelde het ineens volkomen veilig."

"Blijkbaar had ik dat nodig. De rust van de liefde vinden op de ouderwetse manier. Focus op één man en geen ruis. We zien elkaar nu al bijna zes maanden een paar keer per week en hebben we onze dochters aan elkaar voorgesteld. Het kan hard gaan als het goed zit. Dus als we elkaar over twee weken een half jaar kennen, stuur ik niet alleen hem maar ook onze vriendin Annemieke een bos bloemen."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatie