Nanette: 'Job is huisvader en hij doet het fantastisch'
Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Door haar baan als internist is Nannette (45) vaak van huis. Haar man Job runt het huishouden. Een fantastische basis zo, maar kunnen ze elkaar nog wel vinden?
"Hij was de enige bij onze studentenvereniging die niet ook op de tafels stond te dansen. Een rustig persoon, net als ik. Een verademing vond ik dat. Ik had niks met dat brallerige, ik zat er alleen bij omdat ik mensen wilde leren kennen. Ik was uitgeloot voor geneeskunde en studeerde daarom pedagogiek, dezelfde studie als Jop - leerde ik die avond."
"Hij was lang en smal, met een grote bos bruine krullen. De hele avond sprak ik alleen met hem. Pas drie weken later kwam ik hem weer tegen en vroeg hij me mee wandelen. Er gebeurde niets, we werden vrienden. Maar in de maanden die volgden bleef er een bepaalde spanning tussen ons. Ook toen hij een vriendinnetje kreeg en ik een vriendje."
Vieze champagne
Aan het eind van het studiejaar hoorde ik dat ik toegelaten was tot geneeskunde. Jop was de eerste die ik belde. Een kwartier later stond hij voor de deur met een heel vieze champagne, maar dat gaf niet. 'Ik wil meer zijn dan je vriend', zei hij. 'Ik wil je man zijn.'"
"Zes jaar later werd Jop ook voor de wet mijn man. Tijdens mijn coschappen werd onze dochter geboren en omdat ik meer dan fulltime moest werken, stelde Jop voor om drie dagen te gaan werken. Dat kon goed op de Pabo, waar hij inmiddels lesgaf."
"Toen we drie jaar later nog een dochter kregen en de reistijd hem opbrak, stelde Jop voor dat hij wel huisvader wilde zijn. Ik verdiende inmiddels genoeg en het zou ons gezin zoveel rust geven, dacht hij. En hij kreeg gelijk. In de weekenden dat ik geen dienst heb, is er geen ruis van schoonmaken of winkelen, maar doen we iets leuks met elkaar. Met een bootje over het meer, met z’n vieren naar de film of gewoon een boek lezen in de hangmat."
"Dankzij Jop ben ik al jaren niet meer in een supermarkt geweest. Er is rust, ruimte en vertrouwen. De meiden missen me weleens, en ik hen ook. Maar Jop doet het fantastisch. Ik blijk hem bijzonder aantrekkelijk te vinden in zijn zachte rol. Een fijn contrast met alle alfamannetjes die ik de hele dag in het ziekenhuis om me heen heb."
"Ik heb alle ruimte gehad om te promoveren en me naast mijn poli-diensten met verschillende onderzoeken bezig te houden. Precies waar ik van kinds af aan al van droomde. Het enige waar ik me soms zorgen over maak, is of we elkaar nog wel genoeg te vertellen hebben. Ik heb honderd verhalen over patiënten, collega’s en de ambities die ik nog heb, terwijl Jop vooral vertelt over wat hij die dag gelezen heeft."
Trots en groei
"Daar is niks mis mee, maar ik voel me zo’n grootverbruiker van aandacht en ruimte in onze relatie. Vroeger konden we uren filosoferen en discussiëren. Dat mis ik weleens. Jop beweegt met me mee, en dat is lief, maar ik zou ook wel willen dat hij zijn eigen momenten van trots en groei heeft."
"Hij handelt nu in cryptomunten en daar maakt hij soms een flinke klapper mee. Dan fonkelen zijn ogen weer zoals vroeger. Over een paar jaar wil Jop weer aan het werk zegt hij, maar niet meer in het onderwijs. Dan zijn de meiden groter en vooral bezig met zichzelf."
"Dat lijkt me fijn voor hem. En voor ons ook, want daarmee komt onze relatie in een nieuwe fase. Mijn wereld buiten het gezin, buiten Jop is nu zoveel groter, en ook de kinderen bouwen hun eigen leven op."
"Ik ben dankbaar voor de offers die mijn man gemaakt heeft om het gezin te kunnen leiden en om mij mijn carrière te laten ontplooien, maar het wordt tijd dat hij aan de beurt is. Laatst stelde ik voor om vanaf volgend jaar vier dagen te gaan werken in plaats van vijf, zodat Jop wat meer tijd voor zichzelf krijgt en ik weer meer een onderdeel van ons gezin wordt."
"'Alleen als jij er ook echt gelukkiger van wordt', drukte Jop me op het hart. Maar ik wil dit niet voor mij of voor hem, maar voor ons allemaal. Ik gun onze dochters ook die ambitieuze kant van hun vader. Misschien nemen we dan zelfs wel een hond!"
Gezocht: Liefdeslessen
Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.