De opvoedkwestie

'Mijn zoon (7) weigert zijn billen af te vegen'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Mijn zoon (7) weigert zijn billen af te vegen'
RTL

Helemaal krankjorum wordt Maria ervan dat haar zevenjarige zoon zijn billen niet afveegt, hoe váák ze hem dat ook zegt. Hoe dringt ze tot hem door?

Ze snapt het zelf ook niet dat de boodschap nog steeds niet bij haar kind is aangekomen, vertelt Maria: "We hebben onze zoon al honderd keer uitgelegd hoe het moet en waarom hij het moet doen, maar hij vertikt het gewoon: zijn billen afvegen. Als we hem erop wijzen, gaat het twee dagen goed, en dan vergeet hij het weer. Dat blijft natuurlijk niet zonder gevolgen, die gore onderbroeken zijn we helemaal zat inmiddels. Hoe zorgen we ervoor dat hij dit wel gaat doen?"

Impulsief

In principe zou een zevenjarige gewoon zijn eigen billen moeten kunnen afvegen, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Waarschijnlijk vindt hij het simpelweg niet belangrijk genoeg en handelt hij impulsief. Hij denkt niet aan de uitleg van de dag ervoor, sowieso leren kinderen er niet van als je iets tig keer herhaalt. Het blijft niet hangen."

Wat dan wél werkt volgens de opvoedcoach? Meelopen naar de wc en het daar ter plekke uitleggen: "Een kind leert ook niet fietsen op de bank. In de praktijk pikken ze pas dingen op. Dus op het moment dat hij moet poepen, loop je mee naar het toilet, en daar verbeter je hem. Dat blijf je een tijdje consequent doen. En dat zal je kind best irritant vinden, maar dan leg je uit dat je dit blijft doen tot het goed gaat."

'Mijn dochter (8) wil niet naar de kinderfeestjes waarvoor ze wordt uitgenodigd'
Lees ook

'Mijn dochter (8) wil niet naar de kinderfeestjes waarvoor ze wordt uitgenodigd'

Wat in dit geval ook kan helpen, is je kind de gevolgen laten ervaren, tipt Bobeldijk: "Nu heeft hij zelf geen last van het niet afvegen, eigenlijk moet hij het ook vervelend gaan vinden dat-ie dit steeds niet doet. Dus laat hem voortaan helpen met het doen van de was."

Geen straf

"Dat gaat hij waarschijnlijk niet leuk vinden, maar dat is dan wel de drijfveer om zijn gedrag te veranderen. Dit is dus niet bedoeld als straf – het helpt bijvoorbeeld niet om te dreigen met minder schermtijd als er weer remsporen in zijn onderbroek zitten – maar als manier om hem bewust te maken van zijn gedrag."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieOpvoeding