'Mijn dochter (6) schaamt zich voor broekplassen'
De zesjarige dochter van Femmie houdt het geregeld nog niet helemaal droog. Femmie merkt dat haar dochter daar onzeker van wordt. Hoe kan ze haar helpen?
Zeker wekelijks is het bingo, en dit valt haar kind steeds zwaarder, vertelt Femmie: "Ook op school heeft Zara soms een plasongelukje. Daar schaamt ze zich voor, ze is bang ermee gepest te worden. Nu durft ze alleen nog maar donkere kleren aan waarin je een vlek minder goed ziet, en soms zegt ze dat ze helemaal niet naar school wil. Hoe help ik haar hiermee?"
First things first. Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Dat kan vermoeidheid zijn, of misschien is ze zo bezig met het spel dat ze vergeet om op tijd te plassen of spelen er fysieke oorzaken mee. Hoe dan ook doe je er goed aan om haar signaal serieus te nemen. Je kind voelt zich kwetsbaar omdat haar iets overkomt waar ze op dat moment geen controle over heeft."
Voorkom (faal)angst
"Haar schaamte en weerstand voor school zijn belangrijke redenen om contact te zoeken met een professional, bij voorkeur een gespecialiseerd kinderbekkenfysiotherapeut. Vooral omdat ze zelf aangeeft er last van te hebben." De orthopedagoog raadt aan om hier niet te lang mee te wachten. "Hoe langer je wacht, hoe 'groter' het probleem wordt, met name de schaamte eromheen. Voorkom dat ze straks ook andere sociale situaties wil vermijden of dat er (faal)angst ontstaat."
'Plasproblemen zijn nog vaak een taboe, zorg dat het bespreekbaar blijft.'
Tot het probleem is opgelost zijn er wel wat dingen die je als ouder kunt doen om je kind zich veiliger te laten voelen, zo tipt Waanders. "Plasproblemen zijn vaak nog een taboe. Zorg dat het bespreekbaar blijft. Benoem dat je weet dat ze het niet expres doet en dat jullie samen een oplossing gaan zoeken. Vraag haar wat haar kan helpen om met meer vertrouwen naar school toe te gaan. Bijvoorbeeld reservekleding mee in een onopvallend tasje. Of een codewoord afspreken met de leerkracht, zodat ze niet hoeft te vertellen dat er een ongelukje is geweest. Zorg voor kleding waarin ze zich extra comfortabel voelt, zoals een rokje met daaronder een dikke legging. Daarnaast heb je absorberend ondergoed."
"Dat zijn geen permanente oplossingen, maar het kan helpen om haar een veiliger gevoel te geven. En dat is op dit moment het belangrijkste. Vanuit deze veiligheid kan ze met een professional kijken naar de onderliggende oorzaak, zodat ze weer met plezier en vertrouwen naar school kan."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.