Elle: 'We hebben laatst met z'n drieën een huis gekocht'
Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Deze week: voor Elle (32) is het simpel: ze heeft een relatie met James én met Henry. Goudeerlijk en gelijkwaardig. "Het is alsof ik twee monogame relaties naast elkaar heb, die me allebei even lief zijn."
"Als pubermeisje van 14 werd ik voor het eerst verliefd. Op Tom. Nog geen maand later voelde ik dezelfde kriebels ook voor Adam, zijn beste vriend. Beide jongens zagen mij ook wel zitten en ik zei hardop dat ik verliefd was op hen allebei. Van meer dan een beetje zoenen kwam het niet, en in de jaren erna deed ik mijn dubbele verliefdheid af als een gebbetje uit mijn jeugd. Dat zou nooit vast meer gebeuren. Maar op mijn 17e gebeurde het weer. Ik was verliefd, ik had een fijne relatie en werd weer óók op iemand anders verliefd.
Deze jongen maakte het uit toen ik het opbiechtte. Ik voelde me zo vreemd en zo raar, dat ik lange tijd niet meer verliefd durfde te worden. Ik stond mezelf geen gevoelens voor anderen meer toe."
"Tot ik smoorverliefd werd op James. Deze knappe blonde man zat bij dezelfde studentenvereniging als ik en stal mijn hart. James bleek alles wat ik nodig had. Mijn beste vriend, mijn maatje, mijn romantische liefde. Voor het eerst in jaren durfde ik weer te voelen en zelfs van mijn gevoelens te genieten.
En wéér gebeurde het. Ik werd toch weer verliefd op iemand anders. Op Henry, die ik kende van voetbal. Toen ik dit bekende aan James moest hij lachen. Er was geen boosheid, geen jaloezie. In mijn liefde met James bleek er ook ruimte om dit gevoel na te jagen."
Meerdere liefdesrelaties naast elkaar
"Henry is wat ouder dan ik en heeft al meer ervaring. Hij leerde me over polyamorie, het hebben van meerdere liefdesrelaties naast elkaar, alles eerlijk en open naar iedereen.
Nu ben ik al een paar jaar samen met James en met Henry. James en ik zijn getrouwd, om administratieve redenen, en Henry zat vooraan tijdens de ceremonie. Als het kon zou ik met allebei trouwen maar dat mag helaas niet van de Nederlandse wet. Mijn familie, vrienden en collega's weten er allemaal van."
"Onlangs hebben we met zijn drieën een huis gekocht. Iedereen heeft zijn eigen kamer en bed en privéruimte. Daar hebben we ook strenge regels over. De rest delen we met z’n drieën, zowel de huishoudelijke klusjes als de kosten. We hebben alle drie uiteenlopende salarissen, dus we hebben de vaste lasten naar rato verdeeld. Iedereen heeft zijn eigen kamer en we delen een agenda om bij te houden wie wanneer waar is.
Het zijn allebei leuke spontane jongens met wie ik elk weer andere hobbies deel. Ze lijken ergens ook wel een beetje op elkaar, het is duidelijk te zien dat ik een bepaalde smaak heb. Naar festivals gaan we samen en weekendjes weg doen we per koppel. Als we met een groep vrienden weggaan dan gaan beide mannen mee, maar met zijn drieën op vakantie doen we tot nu toe niet echt."
Elkaars eigenheid gunnen
"Het fijne van poly is dat je niet alles bij één persoon hoeft te halen. Iedereen is wel eens moe, iedereen doet wel eens dingen met zijn of haar partner die ze zelf eigenlijk niet leuk vinden. Ik kan die dingen als het ware uitbesteden. Ik heb iemand met wie ik graag naar concerten ga en iemand die heel erg van gamen houdt en zo kan ik al mijn hobbies met allebei delen.
James is veel meer een gevoelsmens en kan ontzettend goed luisteren, terwijl Henry juist weer heel erg praktisch is ingesteld. James houdt niet van koken dus doet Henry dat, Henry houdt niet van de was opvouwen dus doe ik dat, ik houd niet van stofzuigen dus doet James dat. Zo vullen we elkaar allemaal aan. We gunnen elkaar onze eigenheid."
Ontzettende libido's of swingers
"James is ook met Melissa, Henry is ook met Sanne en ik ben met mijn twee mannen en heb me nog nooit zo geliefd gevoeld. Het is prachtig om te zien hoe James en Henry met hun andere partners omgaan en hoe mijn mannen zo goed met elkaar bevriend zijn. Het voelt als een soort intens hechte vriendengroep waar iedereen om elkaar geeft. Ik zou beide metamours, ofwel de partners van mijn partners, wel vriendinnen durven noemen.
"Mensen denken altijd dat we dan vast ontzettende libido's moeten hebben of swingers zijn, maar zo werkt het niet. Het is meer alsof ik twee monogame relaties naast elkaar heb, die me allebei even lief zijn. Ik denk zelfs dat het vertrouwen binnen onze relaties beter is dan in menig monogame relatie. Jaloezie en vervangingsangst liggen altijd op de loer. Goede communicatie en genoeg bevestiging van de uniciteit van de relatie zijn daarom erg belangrijk. We hebben daarin onze weg gevonden door te achterhalen waar de gevoelde jaloezie vandaan komt. Het is vaak geen afgunst dat iemand iets heeft wat jij niet hebt, maar angst of onzekerheid die uitgesproken moet worden."
Nieuwe verliefdheid niet uitgesloten
"In praktische zin is het soms best lastig om een agenda bij te houden en daarin voor alle verschillende partijen ruimte te vinden om bij elkaar te zijn. Een nieuwe liefde zoeken we ook niet. We zijn allemaal wel polysaturated zoals dat heet, we hebben genoeg aan onze huidige constructie.
Maar het is niet uit te sluiten dat een van ons toch weer eens verliefd zou kunnen worden. Als dat gebeurt moeten we gewoon weer om de tafel gaan zitten om regels en verwachtingen uit te spreken. Maar één ding is zeker: met deze twee word ik oud."
De namen Elle, James en Henry zijn gefingeerde namen. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.
Gezocht: Liefdeslessen
Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.