AAN DE BELL TREKKEN

Kijkwijzer bioscoophit Pietje Bell na 20 jaar aangepast naar 12+

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
Kijkwijzer bioscoophit Pietje Bell na 20 jaar aangepast naar 12+
RTL

De leeftijdskeuring van de film 'Pietje Bell' uit 2002 is na twintig jaar aangepast. De Nederlandse familiefilm, die in de bioscopen bijna een miljoen bezoekers trekt, krijgt voortaan de classificatie 12 jaar en ouder. Dat meldt de Kijkwijzer, de organisatie die toezicht houdt op de leeftijdskeuring, vrijdag op zijn website.

"Naar aanleiding van een klacht heeft het bureau van de Kijkwijzer de onlineaanbieder gevraagd om de film opnieuw te classificeren op basis van de huidige richtlijnen"

Volgens de Kijkwijzer voldoet de oorspronkelijke classificatie, die de film geschikt acht voor publiek van alle leeftijden, niet meer aan de huidige richtlijnen. "Naar aanleiding van een klacht heeft het bureau van de Kijkwijzer de onlineaanbieder gevraagd om de film opnieuw te classificeren op basis van de huidige richtlijnen", aldus de Kijkwijzer. "Dit heeft de onlineaanbieder gedaan waardoor de classificatie van de film is aangepast naar 12 jaar vanwege geweld."

Ferry Doedens spijt van stelen broodje in Special Forces Vips: ‘Hadden me beter Pietje Bell kunnen noemen’
Lees ook

Ferry Doedens spijt van stelen broodje in Special Forces Vips: ‘Hadden me beter Pietje Bell kunnen noemen’

Kijkwijzer is vrijdagavond niet bereikbaar voor toelichting op het besluit. Producent Dave Schram laat vrijdag in een reactie weten 'het van de zotte te vinden. Wat voor klacht was dit, en wat is na twintig jaar opeens mis met de film? In de loop der jaren hebben miljoenen mensen hier zoveel plezier aan beleefd. En nu wordt Pietje Bell opeens op één lijn gezet met gewelddadige actiefilms als James Bond of Spider-Man?'

Eerder noemde Schram de Kijkwijzer al 'een volstrekt gedateerd systeem dat gemakkelijk te manipuleren is'. Het gebeurt vaker dat een keuring van een film of programma op basis van één of twee klachten wordt aangepast. Zo kreeg de animatieserie South Park na twintig jaar opeens de keuring 12 jaar en ouder vanwege het grove taalgebruik.

Pietje Bell is te zien op streamingdiensten als Disney+ en Netflix. De film wordt op oudejaarsdag ook uitgezonden bij de NPO.