NA DE DOOD

Bodyfarm maakt Ewout Genemans misselijk: 'Heftig om te zien'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
Bodyfarm maakt Ewout Genemans misselijk: 'Heftig om te zien'
RTL

In de nieuwste aflevering van 'Ewout:' gaat Ewout Genemans (38) naar de grootste ‘bodyfarm’ ter wereld. Het is een plek waar mensen die hun lichaam aan de wetenschap nalaten boven de grond worden neergelegd, om zo te kijken wat er dan met een lichaam gebeurt. Een bizar fenomeen dat veel indruk maakt op de RTL-presentator.

"Aan de andere kant zijn de lichamen bijna compleet vergaan door alle maden"

Ewout vliegt naar Amerika om in Texas alles te weten te komen over de grootste bodyfarm ter wereld. Er zijn honderden mensen per jaar die hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking stellen. Een deel daarvan komt op zo’n bodyfarm terecht.

Ewout krijgt een rondleiding op het terrein. Deze tour maakt indruk op de presentator. "Dit is wel erg heftig om te zien. Ik word ook misselijk van wat ik zie en ruik." Hij ziet tientallen lichamen naast elkaar in de brandende zon liggen, een belangrijk onderdeel van het onderzoek dat daar plaatsvindt.

Ewout tuimelt van ongeluk in ongeluk in levensgevaarlijk verkeer Bangkok
Lees ook

Ewout tuimelt van ongeluk in ongeluk in levensgevaarlijk verkeer Bangkok

Het ene lichaam verkeert in een betere staat dan het andere lichaam. "Je ziet dat er aan de ene kant net mensen zijn neergelegd, daar zitten hoogstens wat vliegjes bij. Maar aan de andere kant zijn de lichamen bijna compleet vergaan door alle maden."

Hij gaat in gesprek met Tim, één van de directeuren van de bodyfarm. Hij legt uit dat sommige mensen de wens hebben om op het veld te belanden na hun dood. "Een 39-jarige vrouw bijvoorbeeld, zij zou overlijden aan kanker. Ondanks haar jonge overlijden wilde ze toch nog van betekenis zijn. Dat kan op deze manier."

Tim vertelt over zijn heftigste herinnering aan zijn werk. "De eerste keer dat er iemand binnenkwam die jonger was dan ik, maakte veel impact." Hij haalt belangrijke levenslessen uit zijn werk. "Die jongen had kanker en ging ondanks signalen daarvan niet naar het ziekenhuis. Ik laat mij nu vaak controleren bij de dokter om gezond te blijven."

Eén ding weet Tim wel zeker, hij wil na zijn dood ook op de bodyfarm eindigen. "Door zo gezond mogelijk te blijven, hoop ik dat dit niet in de nabije toekomst zal zijn."

Ewout: kijk je iedere dinsdag om 20.30 bij RTL 5. Aflevering gemist? Terugkijken kan bij Videoland. 

Lees meer over
Ewout Genemans