Rechtszaak Peter R. de Vries opnieuw van start: wat gaat er gebeuren?

De rechtszaak tegen de verdachten van de moord op Peter R. de Vries was afgelopen zomer bijna afgerond, maar moet nu opnieuw beginnen. Met nieuwe verdachten en een belangrijke getuigenverklaring zijn de ogen weer gericht op de rechtbank van Amsterdam. De nieuwe start roept ook vragen op. Want wie zijn de nieuwe verdachten en moeten de slachtofferverklaringen van de nabestaanden van De Vries nu ook opnieuw?
1. Waarom begint de zaak opnieuw, hij was toch rond?
Tegen de twee verdachten, Kamil E. en Delano G., werd afgelopen zomer levenslang geëist. De zaak leek toen rond. Wat mensen niet zagen, was dat het Openbaar Ministerie (OM) gedurende de rechtszaak was doorgegaan met het onderzoek naar de moord.
"Dat leverde nieuwe getuigen en nieuwe arrestaties op", zegt verslaggever Eelco Hiltermann. Door die nieuwe getuigen werd de uitspraak van de zaak uitgesteld en tijdens dat uitstel besloot een van de rechters naar het buitenland te verhuizen. "Als een rechter vertrekt in een zaak die nog niet is afgerond, schrijven de regels voor dat de zaak helemaal opnieuw moet", zegt Hiltermann.
2. Wie zijn de zes verdachten die nu terechtstaan?
Niet alleen Kamil E. en Delano G. moeten ditmaal voor de rechter verschijnen. Er zitten nu zes verdachten vast voor de moord op Peter R. de Vries. Kamil E. en Delano G. worden als uitvoerders van de moord gezien, met G. als vermeend schutter en E. als bestuurder van de vluchtauto.
De andere verdachten die terechtstaan zijn Krystian M., Konrad W., Gerower M. en Ericsson O.
Krystian M. wordt ervan beschuldigd de aanslag te hebben aangestuurd, Konrad W. zou volgens het OM wapens en een auto hebben geregeld en Gerower M. en Ericsson O. zouden direct na de aanslag foto's en filmpjes hebben gemaakt van de zwaargewonde De Vries, om die vervolgens te verspreiden op het internet.
"Volgens het OM was de bedoeling daarvan de impact van de aanslag zo groot mogelijk te maken", zegt Hiltermann.
3. Moeten de slachtofferverklaringen nu opnieuw?
Nabestaanden en slachtoffers hebben spreekrecht in de rechtbank. Dat betekent dat ze een slachtofferverklaring mogen voorlezen. Royce en Kelly de Vries, de kinderen van Peter R. de Vries, en Tahmina Akefi, De Vries' partner, hebben daar tijdens de rechtszaak tegen Kamil E. en Delano G. ook gebruik van gemaakt.
De nabestaanden van De Vries hoeven dat mogelijk niet opnieuw te doen. Dat zit zo: "Omdat de slachtofferverklaringen op video zijn opgenomen, is het niet per se nodig dat ze in de nieuwe rechtszaak nogmaals moeten worden uitgesproken." Volgens Hiltermann is dat nog niet 100 procent zeker: "De rechtbank moet daar formeel nog wel een besluit over nemen."
4. In wiens voordeel is het eigenlijk dat de zaak opnieuw start?
"Een nieuwe rechtszaak kan in het voordeel zijn van beide verdachten die al eerder vervolgd werden", vertelt Hiltermann. In dit geval gaat het dus om Kamil E. en Delano G. "Kamil E. beweert bij hoog en bij laag dat hij ten onrechte als een van de uitvoerders van de moord wordt gezien."
Volgens Hiltermann hoopt E. dat de nieuwe aanhoudingen en verklaringen aantonen dat hij geen directe betrokkenheid had bij de aanslag. "Het OM is overigens nog steeds van mening dat hij wel degelijk een belangrijke rol in de uitvoering van de moord heeft gehad."
5. Hoe lang gaat de zaak duren?
Vandaag begint de nieuwe, uitgebreidere rechtszaak, met een inleidende zitting. Het is ook nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. "Het is dan ook nog niet te zeggen wanneer een uitspraak te verwachten valt", zegt Hiltermann.
Een ding is volgens hem wel zeker: de zaak gaat nog maanden duren.