Boete voor zwembad Amsterdam om verdrinking man uit Eritrea
Een Amsterdams zwembad heeft van de rechter een boete van 30.000 euro gekregen vanwege de verdrinking, ruim vier jaar geleden, van een man uit Eritrea die niet kon zwemmen. Het zwembad had beter toezicht moeten houden. Twee oud-medewerkers van het zwembad zijn vrijgesproken.
De 40-jarige Eritreeër Goitom Zigta verdronk op 25 november 2018 in een zwembad in de Bijlmer, waar hij zich had gemeld voor een speciaal lesprogramma voor vluchtelingen. Hij kreeg te horen dat hij een dag eerder had moeten zijn, maar mocht toch naar binnen.
Nog geen uur later werd hij door een toezichthouder op 2,5 meter diepte gevonden nadat een meisje alarm had geslagen. Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar overleed een dag later in het ziekenhuis.
Dood door schuld
De rechtbank in Amsterdam zegt dat het zwembad schuldig is aan dood door schuld. "Indien toezicht zou zijn gehouden door twee gekwalificeerde toezichthouders was de kans groter dat Zigta op tijd uit het water was gehaald", staat in het vonnis. "Zijn dood had voorkomen kunnen worden bij voldoende en adequaat toezicht en betere lamellen en een verplichte drijflijn."
Het veiligheidsprotocol schoot tekort en daarvoor krijgt het zwembad de boete van 30.000 euro opgelegd. Het Openbaar Ministerie had 50.000 euro boete geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen medewerkers waren taakstraffen geëist, maar de rechtbank sprak hen vrij.
De rechtbank kan niet vaststellen of de toenmalig receptioniste 'aanmerkelijk onvoorzichtig' heeft gehandeld. Wel had ze moeten vragen of Zigta kon zwemmen, maar hij kwam zelfverzekerd over. Ook de voormalige locatiemanager is vrijgesproken omdat de rechtbank niet kan vaststellen of ze feitelijk verantwoordelijk was voor de zaken waarin het zwembad tekortschoot.
Geliefd in Amsterdam
Zigta was geliefd in Amsterdam. Hij werkte voor de gemeente en de GGD om voorlichting te geven aan andere Eritrese asielzoekers en statushouders.
"Zijn inzet als vertaler en als duider van de verschillen en overeenkomsten tussen de Eritrese en de Nederlandse cultuur was van grote waarde", schreef de gemeente Amsterdam destijds samen met de GGD in een rouwadvertentie.