EERSTE VERKLARING NA BEKENTENIS

Moordenaar Sumanta Bansi: 'Ik heb mezelf verdedigd'

Door Wesley Meijer··Aangepast:
© Privéfoto Moordenaar Sumanta Bansi: 'Ik heb mezelf verdedigd'
RTL

Manodj B., de man die ervan verdacht wordt de Surinaamse studente Sumanta Bansi te hebben vermoord in 2018, heeft bij het gerechtshof van Amsterdam toegegeven dat hij haar heeft vermoord, maar dat hij handelde uit zelfverdediging.

Ook gaf hij toe dat hij haar lichaam heeft laten verdwijnen. Het was voor het eerst dat B. (nu 43) in het openbaar - via een videoverbinding - iets zei over de verdwijning, nadat hij in 2022 werd veroordeeld en kort daarna bekende haar te hebben gedood. Op zijn aanwijzen werd Bansi’s lichaam bij een bedrijventerrein in Hoorn gevonden. B. stond vandaag terecht tijdens een pro forma zitting voor het Hof. De familie van Bansi zou vanuit Suriname de zitting via een verbinding volgen, maar dat lukte niet.

Het Openbaar Ministerie gaf aan dat het lichaam van Bansi ‘geskeleteerd’ werd aangetroffen, met sieraden naast het lichaam. Er zou ruzie tussen de twee zijn ontstaan over geld dat was verdwenen. B. verklaarde dat Sumanta een mes pakte, waarna hij het afpakte. In zijn verklaring staat dat hij haar in een reflex heeft gestoken en haar dezelfde nacht heeft begraven. En tevens dat hij alleen heeft gehandeld.

Lichaam verdwenen studente Sumanta Bansi geïdentificeerd
Lees ook

Lichaam verdwenen studente Sumanta Bansi geïdentificeerd

Op vragen van het Gerechtshof bevestigde B. dat hij verantwoordelijk is voor het doden en het wegmaken van het lichaam. Hij wil het hoger beroep doorzetten, omdat hij zegt zichzelf te hebben verdedigd en geen intentie had haar te doden. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van voorbedachten rade.

Manodj B. kreeg in juli 2022 vijftien jaar cel bij de rechtbank van Alkmaar. Ondanks zijn ontkenning, was de rechtbank ervan overtuigd dat B. verantwoordelijk was voor de verdwijning en de moord. Zowel B. als het OM gingen tegen dat vonnis in beroep. Vlak na de veroordeling bekende hij.

Lees meer over
Sumanta Bansi