1956 - 2021

Twee jaar na aanslag Peter R. de Vries leeft legacy voort

Door Jermaine Ellenkamp··Aangepast:
© ANP FotoTwee jaar na aanslag Peter R. de Vries leeft legacy voort
RTL

Nederland werd opgeschrikt toen Peter R. de Vries twee jaar geleden, op 6 juli 2021, werd neergeschoten na zijn bezoek aan de studio van RTL Boulevard. Zijn nalatenschap leeft tot op de dag van vandaag voort. Het monument op het Leidseplein in Amsterdam moet volgend jaar worden onthuld, zo maken burgemeester Femke Halsema en zoon Royce de Vries bekend.

"Zoals het er nu naar uit ziet zullen we het volgend jaar in juli onthullen"

Aan RTL Boulevard laat het tweetal weten dat de gemeente mikt op een onthulling in juli 2024. "Het monument wordt op dit moment gemaakt. Er is een kunstenaar voor geselecteerd en er is ook een ontwerp geselecteerd. We hadden gehoopt het monument dit jaar te onthullen, maar de kunstenaar heeft tijd nodig. Zoals het er nu naar uit ziet zullen we het volgend jaar in juli onthullen", aldus burgemeester Halsema.

Portret Peter R. de Vries te bewonderen in Den Haag
Lees ook

Portret Peter R. de Vries te bewonderen in Den Haag

"Het ontwerp kunnen we nog niet onthullen, omdat de laatste puntjes op de i worden gezet", vertelt Royce de Vries. "Maar het is een beeld dat recht moet doen aan waar mijn vader voor staat en waar Amsterdam voor staat. Het is iets dat dat uitbeeldt, maar ook een bericht aan de toekomst dat een handvat is voor hoe mensen kunnen leven."

Halsema is ook blij met het ontwerp. "Ik denk dat men erin geslaagd is, de kunstenaar en de kunstcommissie, om een ontwerp te maken dat voor rechtvaardigheid en vrede staat", zegt de burgemeester. "Ik denk dat het ’t Leidseplein op kan tillen. Het is een groot monument dat je aan kan raken, waar je onderdoor kan lopen. Ik denk dat het van blijvende betekenis is voor de stad. Dus niet alleen voor de generatie die zich Peter R. de Vries goed herinnert, maar ook voor komende generaties is het een monument dat een grote betekenis van zichzelf kan hebben."

Voor de familie van Peter R. de Vries is het een heftige tijd, vertelt Royce: "We voelen al een paar weken aan ons lichaam dat deze dag van de aanslag weer in de buurt is. We slapen wat minder goed, we hebben het er veel over en we worden er veel op aangesproken. Het leeft echt bij ons." Ze staan in deze periode nog meer stil bij het verlies van hun vader, levenspartner en opa. "Ik merk ook dat ik er zelf ook weer in ga duiken, dingen op ga zoeken en foto’s ga bekijken. We zoeken het zelf ook een beetje op. En dan merk je toch dat het je weer raakt. Ik denk dat het wel goed helpt. Daarom zoek ik het ook een beetje op. Ik denk dat het goed is om er op die manier mee bezig te zijn."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook Halsema denkt nog regelmatig terug aan de aanslag. "Ik denk dat het in het geheugen gegrift staat van de Amsterdammers", blikt ze terug. "Zij zijn er niet dagelijks mee bezig, maar het is een heel verdrietig moment voor de stad geweest. Peter R. de Vries stond voor een diep gevoel van rechtvaardigheid, waar iedereen zich in herkende. Ik denk dat veel Amsterdammers er, op het moment dat juli dichterbij is, even bij stilstaan. Mijn gedachten gaan vaak uit naar de familie, ook omdat ik ze heb leren kennen in die periode. De gebeurtenissen zelf, de spanning, de verantwoordelijkheid komen wel sterker terug. Daar denk ik aan deze dagen."

Eerder werd al bekendgemaakt dat beeldend kunstenaar Rini Hurkmans het herdenkingsmonument gaat maken. Ze is gekozen uit vijf kunstenaars die een ontwerp mochten maken. De familie was nauw betrokken bij de selectie van het voorstel.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Peter R. de VriesRoyce de VriesFemke Halsema