ELLENDE ACHTERLATEN

Jelle Brandt Corstius wil in gesprek gaan met Gijs van Dam

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
Jelle Brandt Corstius wil in gesprek gaan met Gijs van Dam
RTL

Jelle Brandt Corstius (44) heeft tv-producent Gijs van Dam, die hij beschuldigt van seksueel misbruik in 2002, opgeroepen samen in gesprek te gaan. "Ik denk dat hij daar ook het meeste baat bij heeft", zei Jelle donderdagavond in zijn laatste woord van zijn strafzaak die tot 20.30 uur duurde.

"Om de tanker weer terug op koers te krijgen, daar is te veel voor gebeurd"

"Sinds MeToo is mijn leven als een olietanker van koers veranderd", zei de journalist die eerder op de dag een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur tegen zich hoorde eisen voor smaad. "Ik verwacht geen herstel van mijn reputatie", zei hij, doelend op de reacties die hij krijgt op sociale media. "Om de tanker weer terug op koers te krijgen, daar is te veel voor gebeurd. Het is nu belangrijker dat ik een stap dichterbij ben om de ellende achter me te laten."

OM eist voorwaardelijke werkstraf smaadzaak Jelle Brandt Corstius
Lees ook

OM eist voorwaardelijke werkstraf smaadzaak Jelle Brandt Corstius

Jelle nam uitgebreid de tijd voor zijn slotwoorden, waarbij hij meermaals de tranen van zijn wangen veegde. "Het verwerken van seksueel geweld is een rommelig proces. Het is niet dat je direct kwaad en verdrietig bent en dat het steeds minder wordt. Ik heb jarenlang niet aan het voorval gedacht", vertelde de journalist, doelend op de in zijn ogen ongewilde seks in het Kurhaus, na een uitzending van Barend en Van Dorp waar ze beiden werkten. Hij zei dat de herinneringen daaraan boven kwamen in de zomer van 2015 toen hij filmde in het oosten van Oekraïne. "Ik zat de hele dag op de site van de New York Times en las elk bericht over Bill Cosby, terwijl om me heen de bommen en granaten vielen."

Jelle leerde dat 60 procent van de mannelijke slachtoffers van seksueel geweld jaren later posttraumatische stressstoornissen krijgen. "Dat verklaart de nachtmerries die ik jarenlang heb gehad." In zijn dromen "voel ik precies wat ik voelde in het Kurhaus".

Hij vertelde waarom hij in 2017 besloot in de golf van de #MeToo-verhalen een persoonlijk artikel in Trouw te publiceren, hoe dat als een plicht voelde om 'andere gevallen misschien te voorkomen' en andere mannelijke slachtoffers te bewegen direct aangifte te doen in plaats van vijftien jaar te wachten. En hoe spannend hij dat vond. Hij noemde de naam van Gijs niet in Trouw. Die heeft zelf zijn identiteit prijsgegeven door in de talkshow Pauw te gaan zitten, redeneert Jelle. 

Hij zegt nu te vrezen dat zijn stuk in Trouw een averechts effect heeft gehad 'net als het effect van deze rechtszaak', als slachtoffers van seksueel geweld minder makkelijk naar buiten durven te treden.

Jelle zegt vrienden en werk te zijn verloren en vertelde in tranen hoe de zaak zijn gezinsleven beïnvloedde. "Ik bekeek de werkelijkheid door een grauwe lens", zei hij. "Vaak was ik afgeleid door gedachten vol zelfverwijten. Ik was afwezig, gestrest en reageerde bot. Op de dag dat mijn dochter me een interessant verhaal wilde vertellen, begon ze halverwege te huilen en vroeg me 'waarom luister je niet echt?' Dat vind ik zo erg, die gemiste tijd."'

De rechtbank doet op 18 januari uitspraak.

Lees meer over
Jelle Brandt Corstius