Golden Globes na jaar afwezigheid weer terug op tv
Na een jaar afwezigheid is de uitreiking van de Golden Globes dinsdag weer op televisie te zien. Vorig jaar besloot de Amerikaanse zender NBC de uitreiking van de film- en televisieprijzen niet uit te zenden vanwege kritiek op het gebrek aan diversiteit van de leden van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), de organisatie achter de Golden Globes. Het zijn de eerste grote filmprijzen die jaarlijks worden uitgereikt.
De grootste kanshebber op een Golden Globe is dit jaar de zwarte komedie The Banshees of Inisherin. De film, met in de hoofdrollen Colin Farrell en Brendan Gleeson, is genomineerd in acht categorieën, waaronder beste musical- of komediefilm, beste acteur in een musical of komedie en beste bijrol. Ook de actiekomedie Everything Everywhere All At Once maakt met zes nominaties veel kans op een prijs.
De strijd om beste dramafilm gaat tussen onder meer Elvis, Avatar: The Way of Water en Top Gun: Maverick. Naast The Banshees of Inisherin zijn ook de films Triangle of Sadness en Glass Onion: A Knives Out Mystery in de race voor de Golden Globe voor beste musical- of komediefilm. Wednesday, The Crown en Better Call Saul zijn genomineerd voor beste serie. Bij de acteurs zijn onder anderen Colin Farrell, Daniel Craig, Ralph Fiennes, Austin Butler en Brendan Fraser genomineerd voor een prijs. Michelle Yeoh, Emma Thompson, Margot Robbie, Ana de Armas en Viola Davis dingen bij de actrices mee naar een Golden Globe.
De oeuvreprijs Cecil B. DeMille Award gaat dit jaar naar Eddie Murphy, die onder meer te zien was in het satirische tv-programma Saturday Night Live en de films Beverly Hills Cop, The Nutty Professor en 48 Hours. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een 'buitengewone bijdrage' heeft geleverd aan de film- en entertainmentwereld. Eerder werden onder anderen Tom Hanks, Jane Fonda en Oprah Winfrey vereerd met de speciale award.
Vorig jaar was de film The Power of the Dog met drie verzilverde nominaties de grote winnaar van de Golden Globes. De HBO-show Succession won ook drie prijzen en werd daarmee de meest succesvolle serie. De winnaars werden tijdens een bijeenkomst zonder publiek bekendgemaakt.
De HFPA, die de Golden Globes uitreikt, lag vorig jaar onder vuur omdat de organisatie niet divers genoeg was. Inmiddels is volgens de HFPA 52 procent van de mensen die mogen stemmen vrouw en is in totaal 51,5 procent van de stemmers 'raciaal en etnisch divers'. Het gaat hierbij om latino-, zwarte, Aziatische en Midden-Oosterse filmprofessionals en -journalisten. Onder de tweehonderd stemmers zitten nu volgens de HFPA ook meerdere personen met een lhbti-achtergrond.