IN DE PEN KLIMMEN

Heleen van Royen neemt het op voor Pim Lammers na doodsbedreigingen

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPHeleen van Royen neemt het op voor Pim Lammers na doodsbedreigingen
RTL

Schrijfster Heleen van Royen (57) roept premier Mark Rutte (55) en Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (63) op om zich uit te laten over de doodsbedreigingen die schrijver Pim Lammers (29) heeft ontvangen. De auteur zou het Kinderboekenweekgedicht schrijven, maar komt onder vuur te liggen nadat online fragmenten opdoken uit een literair verhaal voor volwassenen dat hij in 2015 schrijft.

"Het zou mooi zijn als onze premier Rutte en onze minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dijkgraaf zich zouden uitspreken over de doodsbedreigingen"

'Het zou mooi zijn als onze premier Rutte en onze minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dijkgraaf zich zouden uitspreken over de doodsbedreigingen aan het adres van auteur Pim Lammers die het Kinderboekenweekgedicht zou schrijven', deelt Heleen zondag op Twitter.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen
Lees ook

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

In het bewuste verhaal uit 2015 schrijft Pim over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidt tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de bekroonde auteur. Ook wordt hem verweten een 'pedofilie-activist' te zijn. Pim besluit zich daarom terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar.

Staatssecretaris Gunay Uslu laat zondag op Twitter weten dat doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers onacceptabel zijn. Ze schrijft: 'Ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt. Het gemak waarmee mensen vanachter hun scherm aanklager en rechter spelen, is zorgelijk en schadelijk.'

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Boekenkoepel CPNB laat zaterdag al weten 'met grote verontwaardiging en ontzetting' kennis te hebben genomen van de bedreigingen aan het adres van Pim. "We vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs."

Lees meer over
Heleen van Royen