MR. SONGFESTIVAL

Graham Norton presenteert Eurovisiesongfestival 2023

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPGraham Norton presenteert Eurovisiesongfestival 2023
RTL

Het Eurovisiesongfestival wordt dit jaar gepresenteerd door de Britse talkshowhost Graham Norton (59), de Oekraïense zangeres Julia Sanina (32), de Britse actrice Hannah Waddingham (48) en de Britse zangeres en presentatrice Alesha Dixon (44). Dat heeft de BBC woensdag bekendgemaakt. Graham is er alleen in de grote finale op 13 mei bij. De halve finales op 9 en 11 mei worden door het vrouwelijke trio gepresenteerd.

"Ik voel een grote verantwoordelijkheid om onze Oekraïense collega's trots te maken"

Graham is wereldwijd bekend van zijn Graham Norton Show en is al bekend met het songfestival. Hij levert al sinds 2009 het commentaar in de finales voor de BBC. "Elk jaar dat ik betrokken ben was het een grote eer. Dit jaar wordt nog veel specialer. Ik voel een grote verantwoordelijkheid om onze Oekraïense collega's trots te maken", zegt hij volgens de BBC over de presentatieklus.

Wie bang is dat Graham dit jaar niet zijn - steevast hilarische - commentaar levert, kan opgelucht ademhalen: de omroep meldt dat hij dat óók gewoon voor zijn rekening neemt. Dat doet 'ie samen met een collega, actrice en komiek Mel Giedroyc.

Hannah is vooral bekend van haar rol in de serie Ted Lasso en Alesha presenteerde eerder shows voor de BBC en zat in de jury van onder meer Strictly Come Dancing en Britain's Got Talent. Ook had zij in 2008 een hit met het nummer 'The Boy Does Nothing'. Daarvoor zat ze in meidengroep Mis-Teeq, bekend van het lied 'Scandalous'.

Noorse songfestivalact Subwoolfer doet eindelijk wolvenmasker af
Lees ook

Noorse songfestivalact Subwoolfer doet eindelijk wolvenmasker af

Julia is de frontvrouw van de Oekraïense band HARDKISS. De groep deed in 2016 mee aan de nationale voorronde maar moest toen genoegen nemen met een tweede plaats.

Ook de Oekraïense commentator van het Eurovisiesongfestival, Timur Miroschnychenko, krijgt een rol. Hij doet samen met de Britse Sam Quek onder meer verslag van de openingsceremonie. Het songfestival wordt dit jaar samen door Groot-Brittannië en Oekraïne georganiseerd. Vanwege de oorlog in Oekraïne moest worden uitgeweken naar Liverpool.

Namens Nederland doen Mia Nicolai en Dion Cooper mee aan het liedjesfestijn. Na de bekendmaking van het duo was er veel te doen rondom de inzending. Zo zou hun selectie doorgestoken kaart zijn. Cornald Maas, die in de selectiecommissie zit, ontkent dat. In de video hieronder vertelt hij er meer over.

Lees meer over
Graham NortonEurovisiesongfestival