Prijs bloemkool en paprika door het dak: winkels nemen maatregelen
De prijs van groente die niet in het seizoen is, is hard gestegen. Onder meer paprika's, bloemkolen en tomaten zijn de afgelopen tijd een stuk duurder geworden en soms zelfs niet verkrijgbaar. "Zo extreem heb ik het nog nooit meegemaakt", zegt Joost Schenkeveld, eigenaar van een groente- en fruitzaak.
Bij hem kost een bloemkool momenteel 5,98 euro, die uit de kas kost zelfs 7,98 euro. Toch worden ze nog steeds verkocht. "Je hebt het er voor over of niet", zegt hij. "Wie lekker wil eten, koopt zoiets wel. Er is nog vraag naar."
Zijn klanten zijn wel wat gewend en hebben wat te besteden. Toch is dit wel een uitzonderlijke prijs, zegt Schenkeveld. "Mensen die vaker bloemkool kopen, schrikken nu wel."
Extreem weer en energieprijs
De bloemkool, broccoli, ijsbergsla, tomaten maar ook courgettes die in Nederland in de winkels liggen, halen we deze tijd van het jaar voor een groot deel uit Spanje. In Nederland worden wel tomaten verbouwd, maar minder dan voorheen vanwege de hoge energieprijzen voor tuinders.
De oogst in Spanje valt tegen. Het weer is afgelopen jaar grillig geweest: eerst was er een hete, droge zomer, toen ineens vorst en daarna zware regen.
Limieten
En dat zorgt voor minder aanbod en hogere prijzen: zo'n 25 tot 50 procent, aldus de branchevereniging GroentenFruit Huis. Sommige winkels hebben daarom limieten ingesteld: maximaal twee paprika's per klant. Omdat er gewoon te weinig aanbod is.
Hoe hard de prijzen stijgen is afhankelijk van het inkoopbeleid van een supermarkt of winkel, legt marktanalist Wilco van de Berg van de branchevereniging uit. "Er zijn supermarkten die van tevoren afspraken maken over aantallen en prijzen. Wie dat niet doet koopt op vrije markt in, waar prijzen nu hoog liggen."
Wie dus bloemkool of ijsbergsla wil eten, betaalt daar flink voor. Groenten van eigen bodem, champignons, witlof en prei, zijn wel volop verkrijgbaar en niet extreem duurder geworden. "Er is zat eten hoor", zegt ook groenteboer Schenkeveld. "Je kan ook zuurkool en uien eten."
De branchevereniging schat in dat er wel een einde komt aan de hoge prijzen voor Spaanse groentes. Beter weer moet helpen, en ook in Nederland wordt het weer langer licht en warmer en kan er hier meer geproduceerd worden.
Alles duurder
Voedingsmiddelen waren in januari gemiddeld 17,3 procent duurder vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Uitschieters waren melk, kaas en eieren (+ 27 procent) en oliën en vetten (+32 procent).
Toch zijn we in Nederland nog steeds goedkoper uit dan gemiddeld in de EU. Zo zijn Belgen, Duitsers en Fransen veel duurder uit. Met name brood en vis zijn veel goedkoper, maar ook aardappelen, groenten en fruit.