UIT HET GOEDE HOUT GESNEDEN

Carice van Houten wil roer omgooien: 'Terug naar de klei'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPCarice van Houten wil roer omgooien: 'Terug naar de klei'
RTL

Carice van Houten wil na vijftien jaar weer het theater in. Dat vertelt de 46-jarige actrice in de nieuwe aflevering van de podcast 'PepTalk & Friends'. Carice speelde in 2008 voor het laatst een grote voorstelling in het theater. Zij stond toen op de planken naast Pierre Bokma (67) in het stuk 'De Gravin van Parma'.

"Ik vind het ook zo fijn om echt mensen in de zaal te zien en dat te voelen"

"Ik wil in het theater staan, ik wil liedjes zingen", stelt Carice in het gesprek met cabaretier Pepijn Schoneveld. "Terug naar de klei. Ik vind het ook zo fijn om echt mensen in de zaal te zien en dat te voelen. Ja, de connectie letterlijk te voelen en dat mis ik wel als ik heel lang niet op het toneel heb gestaan."

De actrice zegt ook dat zij zich op een filmset 'een klein radertje in een heel groot geheel voelt'.

Carice was de afgelopen tien jaar te zien in een groot aantal Hollywood-films, zij deelde het doek met grote namen als Tom Cruise en Leonardo DiCaprio. Maar het kost haar erg veel energie om op dat hoge niveau te presteren, vertelt ze. Ze omschrijft acteren als koorddansen. "Het is heel irritant als iemand op de set dan bij wijze van spreken een deur opentrekt, zodat er een windvlaag komt en het touw gaat wiebelen", omschrijft ze. "Op dat hele hoge niveau te staan koorddansen, dat kost gewoon heel veel energie. En soms heb ik daar die energie gewoon niet meer voor."

Carice kwam de afgelopen maanden vooral in het nieuws door haar inzet voor actiegroep Extinction Rebellion. Zij werd onlangs aangehouden tijdens een bezetting van de A12. In de podcast zegt Carice daarover dat dat 'geen reet voorstelde'.

Carice van Houten had 20-wekenecho toen vader op sterven lag: '45 minuten later was hij dood'
Lees ook

Carice van Houten had 20-wekenecho toen vader op sterven lag: '45 minuten later was hij dood'

Lees meer over
Carice van Houten