Droog en dichtbebouwd: 'Natuurbranden in Nederland steeds groter risico'

Natuurbranden in Nederland vormen niet alleen een risico voor de natuur, maar ook voor de bewoners van ons dichtbevolkte land. Daarom moet er een plan komen om het risico op natuurbranden te verkleinen, zegt Wouter Kolff, voorzitter van het Veiligheidsberaad.
Volgens Kolff, die ook burgemeester van Dordrecht is, moet er een masterplan komen om natuurbranden te voorkomen. "In de afgelopen vijf maanden hebben we al meer dan honderd natuurbranden gehad", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Het wordt te veel, te groot."
Kolff zegt dat de brandweer in Nederland het aantal branden nu nog aankan, maar dat het de vraag is hoelang dat zo blijft: "We komen echt in de problemen als er meerdere natuurbranden tegelijk zijn."
Klaas Noorland van Brandweer Nederland onderschrijft de oproep van Kolff van harte. "We zien door de klimaatverandering dat bij aanhoudende droogte meer vegetatie brandbaar is en dat is daardoor brandstof", zegt Noorland. "Als er dan wat fout gaat, dan heb je een intensere brand, die gemakkelijker onbeheersbaar kan worden."
Dichtbebouwd
Dat levert in de toekomst mogelijk gevaarlijke situaties op. Volgens Kolff is het dan ook belangrijk dat er goed wordt nagedacht over brandveiligheid bij bijvoorbeeld het bouwen van de zo hard nodige nieuwe woningen.
"We hebben natuurlijk een vrij dichtbebouwd land, met relatief veel mensen op een klein oppervlak", zegt Kolff. "Bij de inrichting van het landschap moeten we eigenlijk al rekening houden met natuurbranden. Hebben we bufferzones, en liggen er corridors tussen de natuurgebieden om ervoor te zorgen dat als het al een keer ergens brandt, het ook ergens stopt?"
Klaas Noorland vertelt dat er op kleine schaal al maatregelen worden genomen die het risico op natuurbranden moeten verkleinen, maar dat dit op grotere schaal noodzakelijk is.
"Hierbij moet gedacht worden aan het ontwikkelen van meer weerbaardere vegetatie, het compartimenteren van natuurgebieden en het wegnemen van brandbevorderende landschapselementen", aldus Noorland.
"Langs de weg bij Harderwijk en Ermelo bouwen we samen met de natuurbeheerder en de provincie een loofhoutsingel. Daar stond naaldhout. Er staan nu loofbomen met blad, dat brandt veel minder snel. Stel dat er een auto tegen de boom rijdt en in brand vliegt, dan kan die brand minder gemakkelijk overslaan op het bos."
Staatsbosbeheer
Ook bij Staatsbosbeheer worden zulke maatregelen al genomen. "Op plekken waar ooit monotone bossen zijn aangeplant, met alleen maar naaldbomen, zijn we bezig om een meer divers bos te maken. Dat is goed voor de biodiversiteit, en voor de brandveiligheid," zegt Marcel van Dun van de natuurbeheerder.
Naast het aanplanten van meer loofbomen worden al meer maatregelen getroffen. "Op sommige plekken zijn waterputten geslagen, en er worden meer brandgangen aangelegd, zodat een brand niet van het ene naar het andere gebied kan overslaan."
Regen
Op veel plekken die door bosbranden worden geteisterd, zoals Spanje en Portugal, valt het hele jaar weinig regen. Dat het in Nederland wel regelmatig erg nat is, zoals afgelopen voorjaar, is volgens Wouter Kolff eerder een nadeel dan een voordeel.
"Hier zie je juist dat doordat we ook heel natte seizoenen hebben, de natuur ook vol energie zit. Veel blad, veel groen, dat is allemaal brandbaar. Dat betekent ook dat als het allemaal droog wordt – we zien nu in Nederland een periode van al ruim een maand geen regen – dat dat een groot risico oplevert."
Kolff denkt dat de risico's die natuurbranden met zich meebrengen de komende jaren alleen maar zullen toenemen, als er geen actie wordt ondernomen. "We gaan meer bouwen, en willen meer natuurgebieden. Dat komt dus dichter bij elkaar. Dan moet je zorgen voor veilige zones, en voorkomen dat er brand uitbreekt."