Wat wordt er tijdens Keti Koti herdacht en gevierd?
Door heel Nederland wordt zaterdag tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Zo vinden in de provincies herdenkingen plaats met kransleggingen en plengoffers, spirituele rituelen met water. Maar er zijn bijvoorbeeld ook festivals met theater, dans, muziek en gezamenlijk eten. Daarmee wordt stilgestaan bij het feit dat het dit jaar precies 150 jaar geleden is dat er definitief een einde kwam aan slavernij onder Nederlands bewind.
Op het Museumplein in Amsterdam wordt het Keti Koti Festival gehouden. In Den Haag kunnen mensen deelnemen aan een stadswandeling, waar acteurs van Het Nationale Theater de verhalen vertellen die zich op de route hebben afgespeeld. In Harderwijk is een zogeheten Bigi Spikri-optocht: een feestelijke parade met traditionele kleding.
In een aantal musea, zoals het Maritiem Muzeeum Zeeland, het Frans Hals Museum in Haarlem en het Amsterdam Museum, kunnen bezoekers zaterdag gratis naar binnen. Er zijn vanwege Keti Koti extra activiteiten zoals concerten en rondleidingen over het slavernijverleden.
Het is zaterdag 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij formeel afschafte in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk en 150 jaar geleden dat dit ook in de praktijk gebeurde. Zaterdag begint ook officieel het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt tot 1 juli 2024.