NAAR KRO-NCRV

Herman van der Zandt verlaat NOS na 23 jaar: 'Niet eenvoudig'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPHerman van der Zandt verlaat NOS na 23 jaar: 'Niet eenvoudig'
RTL

Herman van der Zandt (48) verlaat de NOS. Vanaf 1 januari 2024 gaat de presentator aan de slag bij de publieke omroep KRO-NCRV.

"Ik heb gelukkig nog even tijd om bij de NOS op een goede manier af te sluiten"

Herman is nog tot 1 oktober in dienst bij de NOS. De presentator werkte meer dan twintig jaar bij de NOS, waar hij programma's presenteerde voor NOS Nieuws, NOS Sport en NOS Evenementen.

"Het is niet eenvoudig om de NOS na 23 jaar te verlaten", zegt de presentator over zijn overstap. "Het is tijd voor een nieuwe uitdaging en ik kijk ernaaruit om andere programma's te maken. Met een ander werkritme, dat momenteel beter bij mij past. Ik heb gelukkig nog even tijd om bij de NOS op een goede manier af te sluiten."

Kijkers genieten van Top 2000 a gogo met Herman van der Zandt
Lees ook

Kijkers genieten van Top 2000 a gogo met Herman van der Zandt

Het vertrek van Herman vindt algemeen directeur Gerard Timme 'buitengewoon jammer'. "Herman is een van onze meest veelzijdige, gezichtsbepalende presentatoren. Daarnaast, en minimaal net zo belangrijk, zien we met zijn vertrek een buitengewoon prettig mens en collega gaan. Het is voor ons erg jammer, maar we begrijpen zijn overwegingen en gunnen Herman vanzelfsprekend het allerbeste."

KRO-NCRV is ingenomen met de komst van Herman van der Zandt, die vanaf januari 2024 een nieuw vast gezicht wordt bij de omroep. "Met Herman halen we een groot talent en een vakman in huis", reageert mediadirecteur Sandra Hilster. "Hij is inhoudelijk, betrokken, scherp en heeft humor. Bij KRO-NCRV werken we als maatschappelijk mediabedrijf graag samen met mensen die zich willen inzetten voor de wereld van morgen. Herman past daar uitstekend bij." Welke programma's Van der Zandt gaat presenteren, wordt volgens KRO-NCRV later dit jaar bekendgemaakt.

Herman stopt ook met de presentatie van het Omroep MAX-programma Met het Mes op Tafel. Dat laat omroepbaas Jan Slagter desgevraagd weten aan het ANP. Er wordt momenteel gezocht naar een opvolger. "Wij hadden graag gehad dat hij Met het Mes op Tafel had kunnen blijven presenteren. Helaas kan dit niet", aldus Jan. Volgens de omroepbaas wil de nieuwe werkgever van Herman, KRO-NCRV, dit niet. Jan wenst herman 'veel succes' bij KRO-NCRV, waar hij een van de vaste gezichten wordt.

Het komende seizoen van de quiz staat wel nog onder leiding van Herman. Dat gaat op 25 september van start.

De televisiemaker begon in 2001 bij de NOS. Eerst ging hij aan de slag als nieuwslezer bij het NOS Radionieuws, vanaf 2006 ook als een van de presentatoren van het NOS Journaal. Daarnaast was hij vaste presentator van het radioprogramma NOS Met Het Oog op Morgen en medepresentator van de verkiezingsuitzendingen van de NOS. Herman kreeg de bijnaam 'Herman de Schermman' door zijn presentatie bij het interactieve uitslagenscherm tijdens verkiezingsuitzendingen. 

In 2015 stapte hij over naar NOS Sport, waar Herman onder meer De Avondetappe ging maken. Ook was hij ruim tien jaar het vaste gezicht bij het eindejaarsprogramma NOS Uit het leven en het programma rondom de Paralympische Spelen.

Onlangs kondigt Eva Jinek haar vertrek bij RTL aan. Ze wordt een collega van Herman bij de publieke omroep, al gaat zij aan de slag voor AVROTROS: 

Lees meer over
Herman van der ZandtNOSKRO-NCRV