Erwin Olaf op 64-jarige leeftijd overleden
Fotograaf Erwin Olaf is woensdag enkele weken na longtransplantatie onverwachts overleden. 'Hij was aan het opknappen, maar werd plots onwel en reanimatie mocht niet baten', laten zijn familie en management weten.
In 1988 ontving hij de prijs voor jonge Europese fotografen. In 1985 verscheen zijn eerste fotoboek, Stadsgezichten. Na een periode van het maken van korte films, kwamen zijn foto's vanaf 2003 met thema's als kwetsbaarheid en eenzaamheid centraal te staan. Gedurende de jaren heeft hij een indrukwekkende cv opgebouwd. Zo heeft hij ook in opdracht van tijdschriften gefotografeerd, onder meer voor The New York Times, de Britse Sunday Times, en de Franse krant Libération.
De fotograaf is ook geen onbekende van de koninklijke familie. In 2013 ontwierp Olaf de 'kop-kant' van de nieuwe euromunt met het portret van koning Willem Alexander. In 2018 maakte Erwin Olaf de staatsieportretten van Koning Willem Alexander en koningin Máxima.
In maart van dit jaar kreeg Erwin een onderscheiding van koning Willem-Alexander. De fotograaf ontving op Paleis Noordeinde in Den Haag de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje. De eremedaille wordt overhandigd aan mensen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen kunst en wetenschap. Erwin Olaf zat al ruim veertig jaar in het vak en zijn werk werd vaak geëxposeerd en bekroond met prijzen.
De manager van de bekende fotograaf liet vanuit het ziekenhuis weten dat later deze week meer nieuws zal komen over de mogelijkheid tot het nemen van afscheid. In 1996 werd longemfyseem bij Erwin geconstateerd.