DEATH ROW

Ewout Genemans spreekt terdoodveroordeelde: 'Ik ben onschuldig'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTLEwout Genemans spreekt terdoodveroordeelde: 'Ik ben onschuldig'
RTL

In 'Ewout' maakt presentator Ewout Genemans (38) deze week één van de spannendste momenten in zijn carrière mee: hij duikt in de duisterde wereld van dodencellen in de Verenigde Staten. Bij hoge uitzondering mag hij een ter dood veroordeelde gedetineerde interviewen.

"Niemand wil sterven met zulke pijn"

Onderweg naar de dodencel, een plek waar criminelen zitten die de doodstraf hebben gekregen, slaat de spanning toe bij Ewout. "Vandaag is de dag dat we daadwerkelijk, onder strenge voorwaarden, de gevangenis in mogen. Ik heb veel spannende dingen meegemaakt, maar dit is wel heel spannend."

Bij aankomst worden Ewout en het team grondig gecontroleerd. De motorkap van de auto gaat open, ze lopen door detectiepoortjes en ondergaan een veiligheidscontrole.

Wanneer alle controles achter de rug zijn, is Ewout in één van de zwaarst beveiligde gevangenissen van de Verenigde Staten. "Overal waar ik kijk staan hekken. Dit is een plek waar de gedetineerden niemand zien, behalve als er iemand op bezoek mag komen."

Het is een treurige bedoening binnen en ook de sfeer onder het personeel is niet bepaald opbeurend. "Ik kan niet anders zeggen dan dat hier echt een morbide sfeertje hangt. Iedereen is streng en pittig."

Ewout en een beveiliger van de gevangenis komen bij de plek waar het interview plaatsvindt. Via een telefoon en glas, wat er zit voor de veiligheid van Ewout, mag hij een gedetineerde die op zijn dood wacht interviewen.

Ewout Genemans geschokt om gevaarlijke wereld van kickboksende kinderen
Lees ook

Ewout Genemans geschokt om gevaarlijke wereld van kickboksende kinderen

Ewout gaat in gesprek met Anabel Cabalis, die een maand na het interview geëxecuteerd zou moeten worden. Hij zit al ruim 22 jaar vast, omdat hij in 1997 is veroordeeld voor het wurgen van een medegevangene. Sindsdien wacht hij op zijn executie.

De sfeer van het interview is redelijk ontspannen, totdat Ewout vraagt of Anabel bang is voor zijn executie. "Het maakt mij natuurlijk bang, het gaat waarschijnlijk een ondraaglijke pijn zijn. Niemand wil sterven met zulke pijn."

Als Ewout vraagt of de executie terecht is, antwoordt de gedetineerde stellig: "Nee, ik heb dit niet gedaan. Ik doe er alles aan om dat nog te bewijzen."

Voordat Ewout het interview met Anabel afrondt, geeft de gedetineerde advies aan de presentator. "Leef per dag, maak van elke dag iets moois. Zeg tegen de mensen van wie je houdt wat ze voor je betekenen."

Na het interview blijft Ewout verbouwereerd achter. De woorden van Anabel raken hem. "Los van of hij het wel of niet gedaan heeft, het is heel indrukwekkend hoe hij vertelt over zijn situatie. Ik kan hier wel respect voor hebben."

Ewout kijk je iedere dinsdag om 20.30 uur bij RTL 5. Aflevering gemist? Terugkijken kan bij Videoland.

Lees meer over
Ewout GenemansVerenigde Staten