Bos met 13.000 bomen in duinen mag worden gekapt: 'Dient groter doel'
'Funest voor de beschermde dieren in het bos.' Tegenstanders wilden met dat argument voorkomen dat waterbedrijf PWN 13.000 bomen zou kappen in het duingebied bij Bergen aan Zee om de biodiversiteit terug te krijgen. Toch gaat de massale kap wel door, zo heeft de rechter besloten.
De rechtbank Noord-Holland heeft de bezwaren van de Duinstichting afgewezen, onder meer vanwege gebrekkige onderbouwing. De stichting reageert teleurgesteld.
Kantelpunt
Volgens PWN moet het naaldbos van 16 hectare verdwijnen om ervoor te zorgen dat het zand en water vanuit zee weer goed kan doorwaaien. Het kalkrijke zand bereikt nu namelijk het duingebied áchter het naaldbos niet. Dat zorgt ervoor dat het gebied verzuurt vanwege het hoge stikstofgehalte, beweert PWN, dat beheerder is van het duingebied.
"We bevinden ons nu eigenlijk op een soort kantelpunt", gaf Niels Hogeweg, programmamanager natuurbeheer bij PWN, eerder aan. "Het duingebied kan zich haast niet meer herstellen, omdat het kalk en zout vanuit de zee mist. We moeten nu gewoon echt ingrijpen."
Zestig procent van de biodiversiteit in duingebied is te vinden in de Bergense duinen. Met de kap is het de verwachting dat veel insecten weer zullen terugkeren, zoals de blauwvleugelsprinkhaan en de duinmaskerbij. Uiteindelijk zal het gekapte naaldbos vanzelf veranderen in heide, al duurt dat een jaar of tien.
Wespendief
De Duinstichting, waarin verschillende inwoners zich hebben verenigd, denkt daar heel anders over en wilde de kap in het Natura 2000-gebied tegenhouden. "De hele natuur wordt weggevaagd en dat is niet nodig. De natuur hoeft niet geholpen te worden, die kan zichzelf bedruipen", was de argumentatie van de Duinstichting. "Er leven veel planten en dieren in dit bos, zoals de wespendief."
Eerder maakten we deze video over het stikstofprobleem in de natuur:
De stichting, waar 50.000 mensen bij zijn aangesloten, voert al zeven jaar actie tegen de plannen die nu van de rechter dus door mogen gaan.
Voldoende maatregelen
De voorzieningenrechter erkent dat het om een groot aantal bomen gaat, maar stelt dat de ruim 16 hectare afgezet tegen de totale oppervlakte aan naaldbos van 577 hectare in het duingebied een 'relatief beperkte afname' is. Daarnaast heeft PWN volgens de rechter 'voldoende maatregelen getroffen om nadelige gevolgen voor (beschermde) soorten te voorkomen'.
Gedeputeerde Rosan Kocken (onder meer natuur en klimaat) verdedigde de kapmaatregel vorige maand met het argument dat de kap van het bos dat nu als windscherm fungeert 'enorm bevorderend voor de biodiversiteit' is. "Zulke ingrepen zijn soms nodig om het grotere doel te dienen." Bovendien worden ter compensatie elders bomen geplant.