Dierenbeulen harder aangepakt: Tweede Kamer wil levenslang houdverbod
Dierenbeulen die meerdere keren de fout in gaan, kunnen straks naast een straf ook een levenslang houdverbod van de rechter krijgen. Een Kamermeerderheid is voor, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Nu worden dieren niet voldoende beschermd tegen mishandeling en verwaarlozing, vinden de initiatiefnemers. "De beulen gaan na het betalen van een boete gewoon weer verder met mishandelen, het is dweilen met de kraan open."
Katjes die op Marktplaats worden besteld, om tegen een muur doodgegooid te worden. Puppyfabrieken waar tientallen honden getraumatiseerd en opgepropt in een hok zitten. En paarden met open wonden, die in hun eigen stront wegzakken.
Karen Soeters van de stichting House of Animals komt het regelmatig tegen. Haar stichting onthult undercover dierenmisstanden, zoals de puppyfokker in het Brabantse Eersel: honderden puppy's werden onder erbarmelijke omstandigheden gefokt, zoals op onderstaande beelden is te zien.
De manier waarop dierenbeulen worden gestraft, schiet tekort. "Het is dweilen met de kraan open", zegt Soeters. "Het is frustrerend en wrang dat je dierenmishandeling ontdekt en dat iemand na het betalen van een boete op een andere plek gewoon weer zijn gang kan gaan."
Soeters pleit al jaren voor het opleggen van een levenslang houdverbod naast een straf. Nu kan een houdverbod nog niet als zelfstandige straf worden opgelegd, maar alleen in combinatie met een andere straf.
Vreselijke prakijken
De Dierenbescherming herkent dit: "Nu krijgen baasjes vaak een geldboete en een tijdelijk houdverbod. Het nare is dat je de boete kan betalen en de dag daarna weer een nieuw dier kan aanschaffen. En weer door kunt gaan met vreselijke praktijken", zegt woordvoerder Niels Kalkman.
Officiële cijfers van dierenmishandeling zijn er niet, maar wekelijks komt er bij de Dierenbescherming een dier binnen dat ernstig verwaarloosd is.
De VVD, PVV en Partij voor de Dieren slaan daarom de handen ineen. De partijen komen met een wetswijziging die kan rekenen op steun van een Kamermeerderheid. Binnenkort wordt er over de Wet aanpak dierenmishandeling gesproken en dienen de drie partijen een amendement in.
De partijen willen in de wet regelen dat er naast een straf ook een levenslang houdverbod opgelegd kan worden, zodat een handelaar of particulier nooit meer een dier kan houden.
Aparte maatregel
"We willen dat rechters het houdverbod als aparte maatregel op kunnen leggen, naast een taakstraf of boete. Vergelijk het met tbs", zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg. "Erge dierenbeulen mogen nooit meer een dier aan kunnen schaffen".
Wie dat zijn? "Het geldt niet voor iemand die een paar keer te hard aan de lijn van zijn hond trekt, maar als iemand meerdere keren de fout in is gegaan. Het is uiteindelijk aan de rechter om daarover te bepalen."
VVD-Kamerlid Erik Haverkort is het daar mee eens: ''Het is goed om op een gegeven moment te zeggen dat mensen, die meermaals dieren verwaarlozen of mishandelen, niet in staat zijn om fatsoenlijk met dieren om te gaan. Voor die mensen houdt het dan op''.
Volgens Haverkort moet de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit het houdverbod handhaven. ''Die moet inspecteurs langs sturen bij veroordeelden om te zien of ze zich aan het verbod houden
Weinig cijfers
Cijfers van het aantal rechtszaken tegen dierenbeulen zijn er niet. Het wordt simpelweg niet bijgehouden. Een levenslang houdverbod wordt toegejuicht door de Dierenbescherming en dierenbeschermers zoals Karen Soeters. "Omdat de praktijk nu uitwijst dat fokkers na een boete gewoon op een andere plek hun goddelijke gang gaan en dieren blijven mishandelen", zegt Soeters.
Maar daarbij is het wel belangrijk dat de capaciteit wordt uitgebreid. Bij de controleurs, zoals de NVWA, en bij het Openbaar Ministerie. "Als je dit echt goed wil aanpakken is dit keihard nodig", zegt Soeters.