Door hoge bouwkosten en rente

Nieuwbouw van woningen dreigt vast te lopen: volgend jaar flinke dip verwacht

Door Ron Kragten··Aangepast:
© archieffoto ANPNieuwbouw van woningen dreigt vast te lopen: volgend jaar flinke dip verwacht
RTL

De nieuwbouw van woningen dreigt flink te stagneren. Met name in 2024 wordt een flinke dip verwacht als het niet lukt om, onder meer met subsidies en alternatieve plannen, de bouw te blijven aanjagen.

Dit blijkt uit een brief, die minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister wil nog steeds 900.000 woningen bouwen in de periode tot en met 2030, maar erkent dat hij te maken heeft met forse tegenwind.

De stijging van bouwkosten en rente brengen zowel investeerders als kopers in de problemen. Woningen zijn voor veel kopers te duur. Zij haken daarom af. Ook wordt het voor projectontwikkelaars steeds moeilijke plannen financieel rond te krijgen. Daardoor stranden op dit moment al projecten op de tekentafel.

Dalende huizenprijzen doodsteek voor woningbouw
Lees ook

Dalende huizenprijzen doodsteek voor woningbouw

Minister De Jonge denkt dat er tijd nodig is om plannen aan de nieuwe marktsituatie aan te passen. Daarom verwacht hij met name in 2024 in een dip. De minister wil er echter alles aan doen om die dip zo beperkt mogelijk te houden. Hij zet daarvoor onder meer een bedrag van 250 miljoen euro in, dat is vrijgemaakt om te voorkomen dat plannen niet doorgaan. Met deze 'start-bouwímpuls' wordt geprobeerd de meest kansrijke projecten alsnog over de streep te trekken.

Tijd nodig

Verder roept de minister provincies en gemeenten op om uit te kijken naar alternatieve locaties. Als ze die achter de hand hebben kan er toch worden doorgebouwd. De Jonge wil dat er zo’n alternatief komt voor elk vertraagd project. Hij gaat met provincies en gemeenten zogenoemde versnellingsgesprekken voeren om de bouw zoveel mogelijk door te laten gaan.

Positieve cijfers

Behalve somber nieuws bevat de Kamerbrief ook positieve cijfers over 2022. Het afgelopen jaar is het gelukt om ruim 90.000 woningen te bouwen. Dat is inclusief flexwoningen en de ombouw van bedrijfspanden tot woningen. Voor 2022 had De Jonge rekening gehouden met de bouw van 80.000 woningen. Er is dus sprake van een meevaller.

Maar tegenover dat positieve nieuws staat ook weer een tegenvaller. De vraag naar woningen is in 2022 fors toegenomen, vooral door migratie. Er was sprake van een verdubbeling van de bevolkingsgroei ten opzichte van het jaar er voor. En ook voor de komende jaren is de verwachting dat er door migratie sprake blijft van flinke bevolkingstoename. Voor de zomer worden nieuwe prognoses verwacht, van wat dit betekent voor het aantal woningen dat nodig is.

Onbetaalbaar wordt langzaam onverkoopbaar, constateerde RTL Z al in januari.
Lees meer over
Hugo de JongeMinisterie van Binnenlandse zaken en KoninkrijksrelatiesWoningmarktBouwNederland