97 procent

'Studenten met migratieachtergrond opvallend vaak beschuldigd van fraude'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Dolph Cantrijn'Studenten met migratieachtergrond opvallend vaak beschuldigd van fraude'
RTL

Studenten met een migratieachtergrond worden 'opvallend vaak' beschuldigd van fraude met studiefinanciering. Dat blijkt uit onderzoek van NOS op 3 en Investico. Uit een rondvraag bij ruim 30 advocaten blijkt dat in 97 procent van de gevallen een student met migratieachtergrond werd bijgestaan in bezwaar- en beroepsprocedures.

In totaal ging het om 367 van de 376 studenten die waren beschuldigd van frauderen met de uitwonende beurs. Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs noemt de onderzoeksresultaten van NOS op 3 een 'verontrustend signaal'.

Meer geld

Uitwonende studenten krijgen meer studiefinanciering dan thuiswonenden. Een student komt in aanmerking voor de beurs wanneer die op een ander adres staat ingeschreven dan op het adres van zijn of haar ouders.

Om mogelijke fraude op te sporen maakt DUO gebruik van een algoritme. Alleen is dat algoritme ingesteld met zelfverzonnen risico-indicatoren. Volgens NOS op 3 gaat het om bijvoorbeeld leeftijd en opleidingsniveau.

De studiebeurs is na 8 jaar weer terug van weggeweest
Lees ook

De studiebeurs is na 8 jaar weer terug van weggeweest

Ook de keuzes van fraudeonderzoekers zijn van belang. Zo ziet DUO bijvoorbeeld studenten die bij familie - maar niet bij hun ouders - wonen als risicogroep.

'Discriminerend algoritme'

In de Tweede Kamer wordt verontrust gereageerd op de onderzoeksresultaten. Zo spreekt Volt-parlementariër Marieke Koekkoek van 'het zoveelste voorbeeld van een discriminerend algoritme, en de zoveelste reden waarom een verplicht algoritmeregister noodzakelijk is'.

Stephan van Baarle van DENK vindt dat het algoritme 'per direct' niet meer moet worden gebruikt. Hij roept op tot een extern onderzoek van het fraudebeleid bij DUO.

Extra onderzoek

DUO laat in een reactie aan de onderzoekers weten dat het gebruikte algoritme niet op etniciteit en nationaliteit selecteert. Ook zegt het instituut geen kennis te hebben van de oververtegenwoordiging van studenten met een migratieachtergrond in fraudebeschuldigingen. De bevindingen van NOS op 3 noemt DUO een duidelijk een verontrustend signaal.

Onderwijsminister Dijkgraaf wil hier extra onderzoek naar doen om 'grondig' te kijken of de procedures om fraude met de studiefinanciering tegen te gaan wel deugen. "We zijn hier als overheid door de toeslagenaffaire echt alert op geworden."

"Het kan niet zo zijn dat bij controles bepaalde groeperingen er ten onrechte worden uitgepikt", reageert de minister.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
DUONOSMigratieStudentenStudiefinancieringNederland