Poetin legt eisen extra gaslevering aan EU op tafel
Rusland kan de gastoevoer naar Europa flink opschroeven, mits de Duitsers de Nord Stream 2-pijpleiding goedkeuren. Als dat is gebeurd kan er vrijwel direct 17,5 miljard kubieke meter extra Russisch gas naar de EU om te helpen bij het oplossen van de energiecrisis, zegt president Vladimir Poetin.
Die hoeveelheid komt neer op zo'n 10 procent van het gas dat Rusland in 2020 leverde aan Europa en Turkije. En dat kan overmorgen al gebeuren als de goedkeuring voor Nord Stream 2 er morgen is, zei Poetin gisteravond, aldus persbureau Reuters.
Verlichting voor crisis
De miljarden kubieke meters extra zouden direct voor verlichting kunnen zorgen in een tijd dat de gasprijzen in de EU torenhoog zijn en consumenten de gevolgen daarvan direct in hun portemonnee voelen.
De nieuwe pijpleiding wordt betaald door Russische energiegigant Gazprom, die in handen is van het Kremlin, en Europese partners. In principe kan de pijpleiding in gebruik worden genomen, maar het wachten is nog op toestemming van de Duitse toezichthouder, een proces dat nog maanden in beslag kan nemen.
Politiek wapen
Afgelopen maandag liet de Zwitserse uitbater van Nord Stream 2 weten dat de eerste lijn inmiddels gevuld is met gas. Volgens Poetin liggen de Russen op schema om de tweede lijn halverwege december vol te hebben.
De uitspraken van Poetin zullen waarschijnlijk leiden tot chagrijn in de EU en daarbuiten, omdat Rusland duidelijk maakt dat het gas achterhoudt en de levering daarvan koppelt aan de goedkeuring voor Nord Stream 2.
Volgens de VS en een aantal Oost-Europese landen gebruikt Poetin de gascrisis en de pijpleiding als een politiek wapen om de Europese afhankelijkheid van Rusland te vergroten. Ook zou hij de pijpleiding, die onderzees loopt en de Oekraïne omzeilt, gebruiken om dat land de doorvoertarieven van gas via de traditionele routes afhandig te maken.
Gasprijzen nog steeds torenhoog
Poetin zei vorige week nog dat het onzin is dat hij de crisis gebruikt als politiek wapen. Gisteren voegde hij daaraan toe dat het energiebeleid van de EU wordt gemaakt door 'non-specialisten' die 'kiezers misleiden'.
Wat hem betreft zou het beter zijn om te focussen op het vermijden van toekomstige crisissen, met projecten als Nord Stream 2, in plaats van aandacht te richten op de zogenoemde spotmarkten voor gas, waar de prijzen flink kunnen variëren. De Russen willen juist dat Europese landen langetermijncontracten afsluiten met Gazprom.
Op die spotmarkt kost een megawattuur gas vandaag zo'n 88 euro. Dat is flink lager dan het record van 116 euro begin oktober, maar nog steeds bijna 4,5 keer zoveel als de prijs begin dit jaar.