Cameravrouw overleden

Assistent-regisseur die acteur Baldwin geladen wapen gaf: 'Geschokt en bedroefd'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPAssistent-regisseur die acteur Baldwin geladen wapen gaf: 'Geschokt en bedroefd'
RTL

Assistent-regisseur David Halls van de film Rust is 'geschokt en bedroefd' door het overlijden van cameravrouw Halyna Hutchins. Halls overhandigde acteur Alec Baldwin vorige maand het wapen waardoor Hutchins om het leven kwam. In een verklaring gaat hij niet in op details, maar zegt hij wel dat 'deze tragedie hopelijk de ogen van de filmindustrie opent'.

Het is voor het eerst dat David Halls reageert op het schietincident op de filmset van Rust in de Amerikaanse staat New Mexico.

Regels op filmset

Aan de New York Post vertelt hij 'geschokt en bedroefd' te zijn. Er kan volgens hem nog veel gedaan worden aan de regels en praktijk van hoe er gewerkt wordt met wapens op filmsets.

De assistent-regisseur staat bekend als een doorgewinterde vakman. Wel werd hij eerder ontslagen vanwege een schietincident op een andere filmset. 

Laatste woorden Halyna Hutchins op filmset: 'Dat was niet goed'
Lees ook

Laatste woorden Halyna Hutchins op filmset: 'Dat was niet goed'

Hij kreeg het wapen van de 24-jarige Hannah Gutierrez Reed, zij werkte als filmwapensmid en had het wapen voorbereid. Halls gaf het pistool vervolgens aan Baldwin, die de 42-jarige cameravrouw er per ongeluk mee doodschoot. Volgens Halls was het wapen 'koud', wat betekent dat er geen kogels in zitten.

Lopend onderzoek

Aan de politie heeft Halls inmiddels verklaard zich niet meer te herinneren hoe grondig hij het wapen heeft gecontroleerd, voordat hij het aan Baldwin overhandigde. Samen met Gutierrez en Baldwin is hij een hoofdpersoon in het onderzoek, dat nog loopt.

Regisseur gewond

Tegen Baldwin is geen aanklacht ingediend. Hij verklaarde dat hij niet wist dat het wapen een echte kogel bevatte. Hutchins overleed vrijwel direct na het schot. Ook regisseur Joel Souza raakt gewond op de set. Na een korte ziekenhuisopname mocht hij thuis verder herstellen.

Alec Baldwin (63) heeft voor het eerst in het openbaar gereageerd op het fatale incident op de filmset bij de film 'Rust'. Hij trok zich terug in de Amerikaanse staat Vermont maar besloot later toch de pers te woord te staan.
Lees meer over
Alec BaldwinSchietpartijenFilmFilmgenreVerenigde Staten