Nieuwe coronamaatregelen

Krijgen we het virus eronder met lockdown-achtige maatregelen? 'We moeten nu toeslaan'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Krijgen we het virus eronder met lockdown-achtige maatregelen? 'We moeten nu toeslaan'
RTL

Enkele weken van 'lockdown-achtige maatregelen', kan dat helpen? Virologen en epidemiologen stellen dat een lockdown hard nodig is om het virus een harde klap toe te dienen. "We moeten geen dag langer wachten." Ook een tijdelijke terugkeer van de anderhalvemeterregel lijkt onvermijdelijk.

Gorben Pijlman, viroloog van de Wageningen Universiteit, is helder: er is geen tijd te verliezen en we moeten stoppen met een beleid van pappen en nathouden. "Het gaat veel te hard met het virus. Anders zit de zorg straks helemaal vast. We moeten nu toeslaan."

De maatregelen die vorige week zijn ingevoerd, een mondkapjesplicht en een verdere uitrol van de coronatoegangspas, werken volgens Pijlman onvoldoende. "Dat was veel te slap. Daar gaan we het helaas niet mee redden."

Contacten omlaag brengen

Lockdownmaatregelen van een paar weken kunnen het virus wél een rake klap toedienen. "Het ligt maatschappelijk gevoelig als we allerlei dingen niet meer mogen, maar door een lockdown zorg je ervoor dat je het aantal bewegingen en contacten tussen mensen omlaag brengt. Als je het virus een halt wilt toeroepen, moeten mensen elkaar echt zo weinig mogelijk zien."

Ook de anderhalvemeterregel moet dan tijdelijk terug, zegt Pijlman. "Als je het virus echt wilt aanpakken, ontkomen we niet aan die maatregel." In twee weken zijn we volgens Pijlman niet van alle ellende af. "Om het probleem echt op te lossen is het zeer belangrijk dat het vaccineren volop doorgaat, dat is nog steeds de beste manier om ervoor te zorgen dat minder mensen in het ziekenhuis terecht komen die intensieve zorg nodig hebben."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Epidemioloog Frits Rosendaal van het UMC sluit zich daarbij aan. "Het is zaak om nu eerst hard toe te slaan en dan gaandeweg de maatregelen af te bouwen. Het effect van een lockdown zie je niet direct terug in de ziekenhuisopnames, maar wél in de besmettingen."

Sluiten winkels en horeca

Rosendaal stelt dat de anderhalvemeterregel zeker weer terug moet. "Ook het sluiten van niet-essentiële winkels en de horeca zal nodig zijn. We hebben ons echt verkeken op de vaccinatiegraad. Vooral onder de jongeren is die relatief laag."

Daarom vindt Rosendaal het een optie om de kinderen een week thuis te houden. "Bijkomend voordeel is dat ouders ook weer meer thuiswerken." 

OMT adviseert lockdown van twee weken, maar blijft het daar echt bij?
Lees ook

OMT adviseert lockdown van twee weken, maar blijft het daar echt bij?

Viroloog Pijman is ook voorstander van de invoering van de 2G-maatregel. Bij deze maatregel is het coronatoegangsbewijs niet meer geldig voor ongevaccineerden met een negatieve test. Pijlman zou 'niet verbaasd' zijn als de 2G-regel wordt ingevoerd. "Voor de ongevaccineerden is het niet leuk, maar we stevenen anders af op een volgende lockdown en dan zitten we met kerst weer alleen."

"Met een 2G-maatregel bescherm je eigenlijk de ongevaccineerde", legt de viroloog uit. "Dan kunnen zij zich bijvoorbeeld niet meer in de horeca bewegen en blijven ze thuis. Dat is het idee erachter. Nu kan een negatief geteste ongevaccineerde mét een QR-code worden blootgesteld aan een gevaccineerde die het virus overdraagt."

'Mixen vormt een risico'

Want dat is precies het probleem: veel mensen met een prik verspreiden tóch het virus. "Het is in Nederland zo geregeld dat we iedereen gelijk willen behandelen. Vandaar die QR-code. Maar dat levert ons nu dus juist een probleem op. Zolang we ongevaccineerden en gevaccineerden  blijven mixen en de besmettingen zo hoog zijn, is dat een risico."

Egbert kreeg vorig jaar corona en wordt er nog elke dag mee geconfronteerd
Lees meer over
CoronamaatregelenLockdown