Overzicht

1,5 meter keert terug: dit zijn de nieuwe maatregelen op een rij

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP1,5 meter keert terug: dit zijn de nieuwe maatregelen op een rij
RTL

Het kabinet heeft nieuwe, 'hele brede maatregelen' afgekondigd om het coronavirus te bestrijden. Onder meer moeten horecagelegenheden en supermarkten om 20.00 uur sluiten. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken komt terug. De maatregelen gaan morgen om 18.00 uur in en gelden zeker 3 weken. We zetten alle nieuwe maatregelen op een rij.

Beperkte openingstijden horeca en winkels

Niet-essentiële winkels en -dienstverlening krijgen een beperkte openingstijd. Om 18.00 uur moeten onder meer kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s dicht.

Horeca en essentiële winkels, zoals de supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, mogen open blijven tot 20.00 uur. Horecagelegenheden mogen na 20.00 uur wel bezorgen of laten afhalen. 

Vaste zitplaatsen horeca en evenementen  

In de horeca wordt een vaste zitplaats weer verplicht. Dat geldt ook voor evenementen. Evenementen mogen nog plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs en met maximaal 1250 personen per zaal. De verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.

1,5 meter afstand en mondkapjesplicht

De verplichting om 1,5 meter afstand te houden, gaat weer gelden op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Dus ook in de buitenlucht: als je gaat wandelen met vrienden in het park bijvoorbeeld. Een uitzondering is bijvoorbeeld wanneer je sport beoefent waarbij afstand houden niet mogelijk is. Waar een coronatoegangsbewijs niet verplicht is, geldt binnen weer een mondkapjesplicht.

Demissionair premier Rutte riep iedereen op om na te denken over wat hij of zij nog extra kan doen in de strijd tegen het coronavirus. "Ik zou daar het liefst met iedere Nederlander persoonlijk over in gesprek gaan."

Geen publiek bij sportwedstrijden

Bij sportwedstrijden is geen publiek meer welkom. Dat geldt voor zowel professionals als amateurs. Ook de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Noorwegen wordt dinsdag in een leeg stadion gespeeld.

Quarantaineregels aangescherpt

Als een huisgenoot besmet is dan geldt de quarantaine niet meer alleen voor degene die besmet is. Ook alle andere huisgenoten moeten in quarantaine, ongeacht of ze gevaccineerd zijn.

Waar lopen mensen precies corona op? We hebben eigenlijk geen idee
Lees ook

Waar lopen mensen precies corona op? We hebben eigenlijk geen idee

Maximale groepsgrootte scholen

Voor het mbo, hbo en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen, exclusief personeel, per ruimte. De beperking geldt niet voor ruimten die gebruikt worden voor tentamens en examens.

QR-code in niet-essentiële winkels en keuze tussen 2G en 3G

Het kabinet werkt aan het wettelijk mogelijk maken van de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar andere sectoren, zoals niet-essentiële winkels of de kapper en op de werkvloer.

De mogelijkheid wordt voorbereid voor ondernemers om te kiezen tussen 2G en 3G. Daar moet het parlement eerst mee instemmen. In de praktijk zou dat betekenen dat werkgevers kunnen eisen dat werknemers gevaccineerd zijn, genezen of getest ('3G'). En dat ondernemers de mogelijkheid krijgen klanten die alleen getest zijn, te weigeren, het zogenoemde 2G-beleid.

Naast maatregelen zijn er ook dringende adviezen. Dat zijn de volgende:

Zoveel mogelijk thuiswerken

Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken wordt aangescherpt. Dat wordt nu: 'Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan'. "Omdat op het werk veel contacten plaatsvinden en afstand houden blijkt op het werk lastig te zijn", zei Rutte tijdens de persconferentie. 

Maximaal 4 bezoekers thuis

Het maximaal thuis te ontvangen gasten is terug van weggeweest. Het kabinet adviseert dringend om thuis maximaal vier bezoekers per dag te ontvangen van 13 jaar of ouder. Ook als de meeste mensen gevaccineerd zijn. 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Basisregels

Het kabinet vroeg opnieuw aandacht voor de basisregels. 

Onder de basisregels wordt verstaan:

  • Testen bij klachten.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Over drie weken, op 3 december, worden de maatregelen opnieuw beoordeeld. Alle maatregelen zijn na te lezen op de site van de Rijksoverheid.

Lees meer over
CoronamaatregelenMondkapjeCoronatoegangsbewijsHorecaThuiswerkenCoronavaccinLink in bio