Kritiek op coverfoto van ministers in galakleding: 'Dit is drie keer onhandig'
De cover van tijdschrift LINDA met daarop ministers Hugo de Jonge en Kajsa Ollongren maakt de tongen los. Poseren in galakleding terwijl het land gebukt gaat onder een crisis is 'buitengewoon dom', menen critici. Anderen reageren milder en zien dit als 'een zoveelste storm in een glas water'. En wat vinden de verpleegkundigen er eigenlijk van?
Hoofdredacteur Karin Swerink van LINDA heeft dit nog nooit meegemaakt. "We hadden wel reacties verwacht bij het uitbrengen van deze cover. Maar zoveel? Dit hadden we echt niet zien aankomen", zegt Swerink. "We schrikken wel van de agressieve toon."
In dit themanummer, dat vandaag bij abonnees op de deurmat ploft, staan mensen centraal voor wie het een bijzonder jaar was. Ongeacht hun achtergrond. "Deze twee ministers konden daarin niet ontbreken. We hebben de interviews in september in gang gezet en de fotoshoot heeft in oktober al plaatsgevonden."
Rode koontjes
Terwijl ze bij LINDA in hun nopjes zijn, zullen de hoofdpersonen en hun adviseurs zich achter hun oren krabben of dit nu wel zo verstandig was, zegt politicoloog én oud-spindoctor Julia Wouters. "Je wilt als politicus niet dat half Twitter losgaat over je filmsterrenlook, je ijdelheid of een uit zijn verband getrokken quote. En dat wil je al helemaal niet op een dag dat er een belangrijk coronadebat is en het land in een halve lockdown zit."
Goede balans
Wouters was jarenlang spindoctor bij de PvdA en adviseerde onder meer Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. "Samsom deed bijna overal aan mee, tot aan satirische programma's als De Lama's toe. Lodewijk was juist het tegenovergestelde."
De afweging 'wat wel én wat niet' blijft altijd ingewikkeld, zegt Wouters. Want je weet nooit hoe het uitpakt. "Het is altijd zoeken naar een goede balans. Het beste is een beetje inhoudelijk en human interest tegelijk. Maar het moet niet alleen frivool zijn. Voor je het weet loop je de polonaise, net als Job Cohen. Dat soort traumatische beelden moet je voorkomen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Dat de twee ministers 'ja' hebben gezegd tegen het LINDA-interview, snapt politiciloog Wouters overigens heel goed. "Na een heftig jaar waarin er heel veel hagel op je is afgeschoten, snap ik dat je je persoonlijke verhaal wilt doen en eens wilt terugblikken. Bovendien hebben twee kwaliteitsjournalisten (Sheila Sitalsing en Arjan Visser, red.) de interviews afgenomen."
Ongemakkelijk
Het zit hem dan ook niet niet zozeer in de interviews, het gaat mis bij de fotoshoots, zegt Wouters. "Een minister van Wonen die als een filmster een cover siert, terwijl er een grote wooncrisis is, wekt irritatie op. Ongemakkelijk wordt het. Helemaal als er dan ook nog een quote onder staat over een gevoelige kwestie."
Dat is iets waar je als spindoctor of geïnterviewde niet altijd invloed op hebt, weet Wouters. "Maar achteraf denk je dan: had ik het maar niet gedaan. Al kunnen de interviews en de verhalen ook weer veel goedmaken."
Niet geheel onbelangrijk: wat vindt de groep mensen die minister De Jonge vertegenwoordigt er eigenlijk van: de zorgmedewerkers? Michel van Erp van NU'91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, heeft wel een mening.
"Wat ik dacht? Ik moest vooral hard lachen toen ik die cover zag. Dit moet kunnen toch. In een feestmaand mag de minister van Zorg ook best eens zijn verhaal in een glossy delen. Die mensen hebben ook gewoon een leven. En laten we eerlijk zijn: ze zien er best mooi uit op die foto's."
Drie keer onhandig
Reputatie-expert Paul Stamsneijder is een stuk feller. "Dit is drie keer onhandig." Het is allereerst de verkeerde timing, zegt Stamsneijder. "Je gaat niet shinen op een glossy terwijl het land in de fik staat. Bovendien past het niet in je rol om te gaan shinen. Het gaat hier te veel over de personen en niet over het beleid dat ze voeren."
En drie: "Het is totaal niet relevant om deel te nemen aan een fotoshoot. Wie wordt daar beter van? Het gaat te veel om de buitenkant."
Val van ijdelheid
De politici lopen hiermee in de val van ijdelheid, vindt de reputatie-expert. "Ik vind het een zielige vertoning. Rutte zou ik dit ook niet zo snel zien doen. Misschien in verkiezingstijd, maar dan is zoiets meer geoorloofd. Hij snapt het politieke klimaat toch beter."
CDA-ministers slaan overigens wel vaker de plank mis met een glossy. Het bekendste voorbeeld is de glossy van oud-minister Gerda Verburg in 2010. 'Gerda' werd in een oplage van 830.000 exemplaren meegestuurd met vrouwenbladen als Margriet, Libelle en Flair.
De kritiek was niet mals: partijen vonden het ongehoord dat het beleid en de minister in verkiezingstijd werden 'verheerlijkt' met een tijdschrift, op kosten van de belastingbetaler. Het leidde zelfs tot een spoeddebat in de Tweede Kamer.
Toch is niet iedereen kritisch over de nieuwste LINDA-cover. Op Twitter klinken ook mildere, positieve geluiden. "Zijn jullie je nou niet een beetje aan aanstellen?", twittert iemand. "Ik kan me boos maken over heel veel dingen. Maar Hugo op de cover vind ik niet zo'n ding", schrijft een ander.
Storm in glas water
Ook Frank Hindriks, hoogleraar ethiek, sociale en politieke filosofie aan de RUG, vindt het vooral een storm in een glas water. "Het is een magazine over het eind van het jaar. Politici moeten ook verbinding maken met mensen uit allerlei hoeken in de samenleving. Soms mag het ook weleens wat luchtiger en willen we de menselijke verhalen van politici lezen. Het afbranden is wel heel makkelijk."
De woordvoerder van De Jonge had geen tijd om te reageren. Reden: te druk met de voorbereidingen van het coronadebat.