Schoonmaker verliest baan na weigering mondkapje te dragen
Schoonmaakbedrijf Asito mag een werknemer ontslaan, omdat hij hardnekkig bleef weigeren een mondkapje te dragen. Volgens de rechter handelde de man daarmee 'ernstig verwijtbaar', en kan hij daardoor ook fluiten naar een ontslagvergoeding.
De 32-jarige man werkte sinds 2015 bij Asito als schoonmaker van vliegtuigen op Schiphol. Het schoonmaakbedrijf werkt onder meer voor klanten als Air France-KLM, Emirates en Turkish Airlines.
Mondkapjesplicht
Vanwege de uitbraak van het coronavirus hanteren zowel Schiphol als de luchtvaartbedrijven een strikte mondkapjesplicht. Maar de schoonmaker weigerde daar afgelopen jaar op vier verschillende werkdagen tussen mei en augustus aan te voldoen.
Ook nadat de schoonmaker erop was gewezen dat er sprake was van een mondkapjesplicht op de luchthaven en bij de luchtvaartmaatschappijen, bleef hij volharden in zijn standpunt.
Schending rechten
In plaats daarvan liet hij zijn leidinggevenden en collega's weten dat hij 'veel wist over zijn rechten', en dat deze door het verplichten van het mondkapje zouden worden geschonden. Volgens het bedrijf zou de man hebben gedreigd om iedereen die medeplichtig was aan het schenden van zijn rechten 'aan te pakken'.
Asito schorste de schoonmaker begin augustus, staakte de loonbetalingen en stapte naar de rechter om de man te kunnen ontslaan. Uit een vandaag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Haarlem onlangs oordeelde dat het bedrijf de man inderdaad op straat mag zetten.
Onsamenhangend
De schoonmaker liet zich in de zaak niet bijstaan door een advocaat, maar voerde zelf verweer. De stukken die hij bij de rechtbank indiende waren volgens de kantonrechter echter 'onsamenhangend en (…) met geen mogelijkheid te begrijpen'. Daarom sloeg de rechter daar verder geen acht op.
Volgens de kantonrechter mag het schoonmaakbedrijf haar werknemers de verplichting opleggen een mondkapje te dragen, in lijn met de richtlijnen van de luchthaven en het RIVM.
"Daarbij weegt mee dat in een werkomgeving als deze meer dan gemiddeld strikte regels en protocollen gelden, waaraan iedereen die daar werkzaam is zich dient te houden", aldus de uitspraak.
Geen ontslagvergoeding
De schoonmaker verliest niet alleen zijn baan, maar ook zijn recht op een ontslagvergoeding omdat hij naar het oordeel van de kantonrechter 'ernstig verwijtbaar' handelde. Die kwalificatie is niet het gevolg van de weigering een mondkapje te dragen, maar wel van de hardnekkigheid daarvan na herhaaldelijke verzoeken.
Omdat de schoonmaker niet de moeite nam tijdens de zitting in de rechtbank aanwezig te zijn, kon de kantonrechter niet bepalen of er misschien nog verzachtende persoonlijke omstandigheden waren.
De schoonmaker verliest niet alleen zijn baan zonder ontslagvergoeding, maar moet ook opdraaien voor 873 euro aan juridische kosten van zijn voormalige werkgever.