Cijfers: zoveel (on)gevaccineerden liggen met corona in het ziekenhuis
Dat coronavaccins helpen om een ziekenhuisopname te voorkomen, was al bekend. Toch belanden er ook gevaccineerden in het ziekenhuis. Hoe zit dat precies? Het RIVM heeft nieuwe cijfers gedeeld over de bezetting in ziekenhuizen. Het gaat om gegevens van de eerste twee weken van november. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.
Het RIVM berekent de effectiviteit van de vaccins al sinds 11 juli. Dat gebeurt op basis van informatie van ziekenhuizen. Zij registreren of mensen gevaccineerd zijn, en met welk vaccin.
UPDATE: kijk hier naar de cijfers van 1-23 november.
Meerderheid in ziekenhuis niet gevaccineerd
De berekeningen zijn nu aangevuld met cijfers uit de eerste twee weken van november (.docx). In die twee weken zijn 2134 mensen in het ziekenhuis opgenomen, en 331 mensen moesten op de intensive care worden behandeld. 51 procent van die 2134 patiënten die in het ziekenhuis werd opgenomen, was ongevaccineerd.
Per honderd mensen in Nederland zijn er 12 niet gevaccineerd, 3 deels en de rest (85 procent) volledig. In het ziekenhuis zijn ongevaccineerden dus behoorlijk oververtegenwoordigd: 51 procent van de patiënten is niet geprikt. Op de intensive care is dat zelfs 68 procent.
In deze grafiek zie je hoe de verhoudingen liggen:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Kans op ziekenhuisopname 94 procent kleiner
Volgens de berekeningen van het RIVM verkleint een vaccin de kans dat je na een coronabesmetting zo ziek wordt dat je naar het ziekenhuis moet behoorlijk: met maar liefst 94 procent. Dat schrijft het instituut in een nieuw rapport, dat deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De kans dat je op de intensive care belandt, is zelfs 97 procent kleiner met een vaccin. En ben je jonger dan zeventig, dan werken de vaccins nóg beter: dan liggen die percentages op 98 en 99 procent.