Omstreden faunabeleid

Madrid wil af van exotische parkiet: gemaskerde mannen schieten ze uit bomen

Door Alex Tieleman··Aangepast:
© ANPMadrid wil af van exotische parkiet: gemaskerde mannen schieten ze uit bomen
RTL

Exotische vogels zijn een plaag in de stadsparken van Madrid. De gemeente heeft een bedrijf nu opdracht gegeven om ze te vangen of ze uit bomen te schieten. Omwonenden en dierenbeschermers zijn woedend. "Ze zijn als huisdier hier naartoe gehaald."

Het is een vreemd gezicht voor de inwoners van Madrid die graag een ommetje maken in de grote groene stadsparken. Gemaskerde mannen schieten in sommige parken nu zonder pardon vrolijk kwetterende vogels dood.

Ziekeverspreiders

De jagers, die de gemeente heef ingeschakeld, hebben de monniksparkiet en de halsbandparkiet in het vizier. Er zitten duizenden van deze dieren in de parken; uitheemse soorten die volgens de gemeente ziekten verspreiden en autochtone vogels verjagen.

Zo heeft de huismus het nakijken. Ook de nesten van de parkieten, die volgens de gemeente 200 kilo kunnen wegen, zijn een gevaar voor voorbijgangers.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Anticonceptie of ruimen?

Omwonenden zijn niet te spreken over het neerschieten van de vogels. "Kijk de lijken van de parkieten!", schreeuwt een vrouw boos, terwijl zij een dode vogel filmt met haar telefoon. Ook de Spaanse dierenpartij PACMA is verbolgen: zij willen dat de dieren een anticonceptiemiddel wordt gevoerd om zo de populatie terug te dringen.

Hoewel in het plan van aanpak van de gemeente staat dat de dieren eerst worden gevangen, waarna ze worden afgemaakt, is het schieten van de vogels in 'uitzonderlijke gevallen' wel toegestaan. De gemeente zal daarnaast ook eieren van de vogels steriliseren en de nesten uit de bomen halen.

De burgemeester van Madrid verdedigt zijn omstreden aanpak. "Als ik 'een wilde' ben omdat ik de Madrilenen verdedig, dan is dat maar zo", zei José Luis Martínez-Almeida in een reactie tegen lokale media.

'Zijn wij een plaag? Wij zijn hier ook maar naar toe gehaald'© tekening Mas Madrid (oppositiepartij)
'Zijn wij een plaag? Wij zijn hier ook maar naar toe gehaald'

Al jaren worstelen grote Spaanse steden met de al maar groeiende aanwezigheid van exotische vogels. Dierenschermers wijten de plaag aan gebrekkig fauna- beleid in de parken. Bovendien zijn de meeste parkieten niet vrijwillig naar Spanje gekomen, maar naar Spanje gehaald.

Ontsnapte gezelschapsparkieten

Sinds de jaren tachtig waren de dieren als gezelschapsdier namelijk een tijd een heuse rage. Ook al is de import inmiddels aan banden gelegd, in de loop van de jaren ontsnapten parkieten uit hun gevangenschap. Of ze werden vrijgelaten als hun baasjes er genoeg van hadden.

Dit had enorme 'wilde' parkietenpopulaties tot gevolg: de monniksparkiet is nu met meer dan 20.000 exemplaren de meest aanwezige exotische parkiet in het land. Spanje heeft zelfs de tweede grootste populatie van deze soort ter wereld. 13.000 wonen er maar liefst in Madrid, terwijl dit er in 2015 nog 7000 waren.