Langetermijnaanpak

Carnaval in de zomer, langere kerstvakantie: moeten we ons zo aanpassen aan corona?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPCarnaval in de zomer, langere kerstvakantie: moeten we ons zo aanpassen aan corona?
RTL

Hoe passen we de samenleving aan om de impact van corona in de toekomst zo klein mogelijk te maken? Dan zouden we bijvoorbeeld carnaval moeten vieren in de zomer en de kerstvakantie verlengen. "We moeten de samenleving minder kwetsbaar maken voor coronamaatregelen."

Als corona een jaarlijks terugkerende ziekte wordt, moeten we onze gewoontes misschien wel aanpassen. Dit staat in een plan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Paul Depla is burgemeester van Breda en de voorzitter van de Commissie Sociale Impact Corona van de VNG. "Het is noodzakelijk om te kijken naar een langetermijnaanpak tegen corona, want het virus gaat niet zomaar weg", zegt hij. 

'Leren leven met corona'

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de samenleving, economie en zorg dusdanig aanpassen dat de risico's van toekomstige coronagolven makkelijker opgevangen kunnen worden? De burgemeesters doen een voorzet voor het antwoord op die vraag in hun plan. "We realiseren ons meer en meer dat we moeten leren leven met corona."

Maar mensen op straat reageren niet direct enthousiast op de suggesties van de burgemeesters, zoals te zien is in onderstaande video:

Carnaval voortaan in de zomer? 'Veel te warm in zo'n pak'

In de winter is het risico op een coronagolf groter. Waarom schuiven we dan niet met de activiteiten die in die periode gepland staan? "Als er dan een golf is, dan hoeven we niet gelijk na te denken over maatregelen die effect hebben op het onderwijs van onze kinderen", zegt Depla.

Wennen

Kunnen we bijvoorbeeld evenementen die normaal in de winter plaatsvinden, zoals carnaval, verplaatsen naar de zomer? Of de sportcompetities zo inrichten dat we die voornamelijk in de zomer spelen, als het virus minder om zich heen grijpt? "Ja, dat zal wennen zijn, want we doen het al heel lang op de manier waarop we het nu doen", geeft Depla toe. 

Elfde van de elfde: in Limburg veel afgelast, meeste feesten in Brabant gaan door
Lees ook

Elfde van de elfde: in Limburg veel afgelast, meeste feesten in Brabant gaan door

Pijnloos zullen de aanpassingen niet zijn, beseffen de burgemeesters. Want carnaval in de zomer? Dat is niet de traditie. "Maar het alternatief zal zijn dat carnaval eigenlijk voor de komende jaren niet meer zeker is. Wat weegt dan het zwaarst?", vraagt Depla zich af.

Minder kwetsbaar

"Ook met zulke aanpassingen zullen van tijd tot tijd maatregelen nodig zijn, maar de impact daarvan op de samenleving zal dan minder zijn", verwachten de burgemeesters. "We maken onszelf als het ware immuun tegen de blijvende en onvoorspelbare aanwezigheid van corona. De samenleving zal minder kwetsbaar zijn voor de coronamaatregelen die van tijd tot tijd nodig kunnen zijn."

Is zo'n gedragsverandering wel mogelijk? 

Die vraag stelden we aan gedragspsycholoog Sabine Janssen. Als iets in één keer veranderd wordt, kan dat rekenen op weerstand, legt zij uit. "Dan voelt het alsof iets afgepakt wordt." Ze legt uit dat het jaren kan duren voordat een gewoonte of traditie verandert. "Mensen moeten de urgentie voelen, voordat je iets langzaam kan veranderen. Dat kan soms jaren duren."

Stel dat grote veranderingen worden opgelegd, zoals bijvoorbeeld het verplaatsen van carnaval, dan moet je rekening houden met weerstand.

Het leek zo goed te gaan: we konden weer naar festivals, mondkapjes mochten af en de anderhalve meter konden we loslaten. En nu zitten we ineens in de vierde coronagolf.
Lees meer over
CoronamaatregelenCoronacrisis in NederlandCarnaval