Campagne gaat langzaam

De Jonge wil inhaalslag: 60-minners kunnen vanaf januari boosterprik halen

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
De Jonge wil inhaalslag: 60-minners kunnen vanaf januari boosterprik halen
RTL

Minister De Jonge wil een inhaalslag maken met de boostercampagne en daarvoor vraagt hij de hulp aan iedereen die kan prikken. Voor 1 januari moeten alle 60-plussers een boosterprik krijgen, de 60-minners zijn vanaf januari aan de beurt. Dat heeft De Jonge bekendgemaakt. "Iedereen krijgt binnen zeven maanden na de laatste vaccinatie een oproep voor de booster", belooft De Jonge.

Van dierenartsen tot legerartsen en studenten van medische opleidingen: iedereen die een prikbevoegdheid heeft of op een andere manier kan helpen bij de boostercampagne, wordt opgeroepen om te komen helpen. "We zetten alles op alles zodat iedereen na de zevende maand van de laatste vaccinatie een booster kan krijgen. Per week willen we 700.000 prikken zetten ", zei De Jonge.

Via deze site kunnen mensen zich aanmelden. Om dat mogelijk te maken worden de komende weken weer meer priklocaties ingericht. Nu zijn het er nog een stuk of 70. Half december moeten er 79 kleinere locaties zijn, en 9 'XXL'-locaties. 

Op stoom brengen

Het demissionaire kabinet wil hiermee de boostercampagne op stoom brengen. Dat is hard nodig: ook bij de boostercampagne, bungelt Nederland onderaan de Europese lijstjes. De gehele Tweede Kamer oordeelde deze week dan ook vernietigend over de langzame boostercampagne.

Volgens RIVM-voorman Jaap van Dissel waren er minder mensen in het ziekenhuis beland als de boosterprik eerder was begonnen. De Jonge zei daarover: "We hebben de noodzaak gezien om te versnellen."

De eerste boosterprik werd twee weken gezet, in deze video leggen we uit waarom het boosteren gebeurt

1 procent geprikt

De eerste boosterprik werd pas twee weken geleden gezet. In Nederland hebben volgens het RIVM bijna 200.000 mensen een boosterprik gehad, amper 1 procent van de bevolking.

België zit op 13 procent van de bevolking en zet momenteel ruim 400.000 boosters per week. In het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 17 miljoen extra prikken gezet en daar is een kwart van de bevolking ‘geboosterd’.

Effectiviteit neemt af

De overheid heeft besloten om over te gaan op het boosteren omdat de effectiviteit van de vaccins op den duur afneemt. Vooral bij ouderen. Er zijn twee vaccins beschikbaar als boosterprik: BioNTech/Pfizer en Moderna. Je kunt niet zelf kiezen welke vaccin je krijgt. Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid op de priklocaties.

Het maakt niet uit met welk vaccin je eerder geprikt bent. Wel moet je tweede prik minstens zes maanden geleden gezet zijn.

Wie is wanneer aan de beurt?

Voor sommige groepen is de boostercampagne al gestart, namelijk:

  • Bewoners en personeel van zorginstellingen
  • Personeel van ziekenhuizen, huisartsen en ambulancemedewerkers
  • Niet-mobiele thuiswonende ouderen
  • Mensen met een immuunstoornis

En dan: 

  • Vanaf vandaag kunnen ook ouderen van 81 en ouder en volwassenen met het downsyndroom een afspraak maken.
  • Daarna volgen 'zo snel mogelijk' de 60-plussers en de rest van de zorgmedewerkers. Voor 1 januari moet die groep een prik krijgen.
  • In het nieuwe jaar volgt dan de rest van de bevolking, van oud naar jong. Om deze mensen te kunnen prikken, wordt van alle kanten hulp ingevlogen: medische studenten, Defensiemedewerkers en zelfs dierenartsen wordt gevraagd om te helpen bij het prikken.