Nobelprijswinnaar

Afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi krijgt vier jaar cel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi krijgt vier jaar cel
RTL

De Myanmarese ex-regeringsleider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi heeft een celstraf van vier jaar opgelegd gekregen. Een woordvoerder van het militaire regime in het land laat weten dat zij die straf krijgt voor opruiing tegen het leger en het overtreden van de coronaregels in Myanmar.

Suu Kyi 'werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf op grond van sectie 505(b) en twee jaar gevangenisstraf op grond van de natuurrampenwet', zei woordvoerder Zaw Min Tun. De rechtszaak werd achter gesloten deuren gehouden. Suu Kyi verscheen tijdens eerdere zittingen via een videoverbinding.

Ook oud-president Win Myint is tot vier jaar veroordeeld. De twee hoeven volgens de woordvoerder nog niet naar de gevangenis, in afwachting van andere processen tegen hen. Suu Kyi moet nog terechtstaan voor onder meer corruptie en verkiezingsfraude

'Myanmarese leider Suu Kyi zonder advocaat voor de rechter'
Lees ook

'Myanmarese leider Suu Kyi zonder advocaat voor de rechter'

Suu Kyi en andere politici zijn na de militaire staatsgreep op 1 februari onder huisarrest geplaatst. De coup werd gepleegd omdat er volgens het leger fraude was gepleegd bij de parlementsverkiezingen in november 2020. De regerende partij van Suu Kyi werd bij die verkiezingen nog groter, waardoor de militairen hun macht verder zagen afnemen. Het waren de tweede democratische verkiezingen in decennia. Internationale waarnemers hadden geen misstanden vastgesteld.

Nobelprijs

Myanmar was voorheen vijftig jaar lang een militaire dictatuur. Suu Kyi zette zich in die periode in voor democratie, waarvoor ze jarenlang vastzat, en daarvoor kreeg ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Ze is niet onomstreden. Haar wordt verweten dat ze niet genoeg deed om de Rohingya-minderheid in Myanmar te beschermen. Vele honderdduizenden Rohingya's zijn in de afgelopen jaren vanwege geweld tegen hen naar Bangladesh gevlucht.

Toen Suu Kyi werd opgepakt, lieten namen mensen tattoos van haar gezicht als protest. "Laat onze leider vrij", is de boodschap van de demonstranten.
Lees meer over
Aung San Suu KyiMyanmar