Duits-Russische gaspijpleiding in de strijd om conflict Oekraïne
De Duits-Russische gaspijpleiding Nord Stream 2 is ingezet in de strijd om het conflict aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Als de situatie in Oekraïne verder escaleert mag de pijpleiding niet in gebruik worden genomen, hebben Duitsland en de Verenigde Staten besloten.
Via de pijpleiding moet er meer Russisch gas direct in West-Europa afgeleverd kunnen worden, maar het project werd in de afgelopen maanden al vaker geplaagd door tegenslagen. Amerikaanse sancties zorgden eerder voor vertragingen en vorige maand lag de Duitse toezichthouder dwars.
Na G7-bijeenkomst
De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei gisteren dat 'de pijpleiding niet in gebruik kan worden genomen in geval van verdere escalatie in Oekraïne'.
Ze zei dat tegen de Duitse zender ZDF, vlak na de G7-bijeenkomst van het weekend over spanningen met Rusland. Vandaag wordt er in Europa verder vergaderd over de situatie met Rusland.
De Duitse bondskanselier Olav Scholz liet zich gisteren tijdens een bezoek aan Polen ook uit over het controversiële Nord Stream 2-project. Volgens de VS zal de gaspijpleiding de Europese afhankelijkheid van Russisch gas vergroten. Dat zou Rusland in staat stellen politieke druk uit te oefenen op kwetsbare Oost- en Midden-Europese landen, waaronder Oekraïne.
Doorvoer gas Oekraïne
Scholz zei toen dat Duitsland zich ondanks de Amerikaanse kritiek zal blijven inzetten voor Oekraïne als doorvoerroute voor gas naar Europa. "We blijven ons verantwoordelijk voelen om ervoor te zorgen dat de Oekraïense activiteiten in de doorvoer van gas succesvol blijven", zei Scholz.
De uitlatingen van Baerbock vlak na de G7 duiden er echter op dat Duitsland die positie zal herzien mocht bijvoorbeeld Rusland besluiten het conflict met Oekraïne militair te escaleren.