Maatregelen in vakantielanden

Kerstvakantie in het buitenland: hier moet je aan denken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyKerstvakantie in het buitenland: hier moet je aan denken
RTL

Boosterprikken, negatieve testbewijzen en aparte aanmeldformulieren. Europese vakantiebestemmingen hanteren weer allerlei verschillende coronamaatregelen voor reizigers, zeker nu de omikronvariant zich verder verspreidt. Een internationale QR-code in de CoronaCheck-app is op steeds meer plekken niet meer voldoende: dit is de situatie nu.

Goed om te vermelden: de maatregelen die in dit artikel worden genoemd of aangekondigd, zijn actueel en bekend op woensdag 22 december.

Het is waarschijnlijk dat er in de komende weken nog een en ander zal veranderen. Voor de meest actuele informatie, check de reisadviezen per land op de site van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Oostenrijk: niet-geboosterde Nederlanders in quarantaine

  • Besmettingen: na een piek van rond de 14.000 besmettingen is het aantal besmettingen nu gedaald naar ongeveer 2500 positieve testen per dag.
  • Vaccinatiegraad: ongeveer 71 procent van de totale bevolking is volledig gevaccineerd, 38 procent heeft een booster gekregen.

Oostenrijk heeft maatregelen genomen in de strijd tegen de dreigende golf omikronbesmettingen. Nederlanders die naar Oostenrijk willen, krijgen vanaf zaterdag 25 december te maken met strengere inreisregels. Niet-geboosterde reizigers moeten na aankomst in principe tien dagen in quarantaine. Dat gold sowieso al voor ongevaccineerden.

Reizigers kunnen hun quarantaine vroegtijdig beëindigen als ze negatief worden getest, maar dat kan pas na vijf dagen. Wie al een booster heeft gehad en een negatieve PCR-test kan tonen, hoeft niet in quarantaine. De maatregel geldt niet voor kinderen.

In heel het land geldt verder vrijwel overal het 2G-beleid. Restaurants, winkels, hotels etc. zijn dus alleen toegankelijk voor mensen die gevaccineerd of genezen zijn. Ook is het dragen van een medisch FFP2-masker verplicht in alle publieke binnenruimtes. 

De regel is in wintersportgebieden niet anders, ook voor de skilift geldt de 2G-regel. De horeca moet vanaf de dag na Kerstmis vervroegd dicht, om 22.00 uur. Dat geldt ook tijdens oud en nieuw.

Klap voor wintersporters Oostenrijk: niet-geboosterde Nederlanders in quarantaine
Lees ook

Klap voor wintersporters Oostenrijk: niet-geboosterde Nederlanders in quarantaine

Frankrijk: booster binnenkort noodzakelijk

  • Besmettingen: in Frankrijk lopen de besmettingen flink op: de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld zo'n 50.000 besmettingen gemeld.
  • Vaccinatiegraad: zo'n 72 procent van de totale bevolking is volledig gevaccineerd. 27 procent heeft een booster gekregen.

Frankrijk zet vol in op de booster en stelt aan vakantiegangers dezelfde eisen als aan de Franse bevolking.

Vanaf 15 januari 2022 is voor alle 18-plussers een booster nodig voor een geldige QR-code, als de laatste tweede prik 7 maanden of ouder is. Sinds 15 december geldt die regel al voor alle 65-plussers. De booster is vervolgens direct 'geldig'.

Een prik nu al onvoldoende

Ook mensen die tot nu toe enkel met Janssen zijn gevaccineerd, moeten sinds 15 december een booster hebben gehaald, wanneer hun prik meer dan 2 maanden oud is. Een boosterdosis telt voor de Janssen-groep vanaf 7 dagen.

De QR-code moet je in Frankrijk laten zien in winkels, horeca en veel andere openbare plekken. Hoewel de besmettingen in Frankrijk flink oplopen, geldt er nog geen lockdown. De pistes zijn gewoon open. Wel zijn mondkapjes in alle publieke binnenruimtes verplicht, dus ook in de skiliften.

Wie niet gevaccineerd is, kan een code krijgen met een negatieve test (iedere 24 uur) of met een herstelbewijs (een positieve test, niet ouder dan 6 maanden).

Italië: negatieve test voor iedereen verplicht

  • Besmettingen: de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld zo'n 25.000 besmettingen gemeld.
  • Vaccinatiegraad: de vaccinatiegraad is in Italië relatief hoog: bijna 75 procent, ruim 26 procent heeft een booster gekregen

Voor iedereen die naar Italië wil reizen geldt dat ze sinds 15 december een negatieve test moeten laten zien. Ook als je volledig gevaccineerd bent of genezen van Covid-19. Zowel een PCR- als een antigeentest zijn toegestaan, al is een negatieve antigeentest slechts 24 uur geldig, voor een negatieve PCR-test is dat 48 uur.

2G-beleid

In Italië is nu geen lockdown, maar op veel plekken geldt wel een 2G-beleid. Restaurants, bioscopen, theaters en stadions in Italië zijn alleen toegankelijk voor mensen die een coronavaccin hebben gehad of hersteld zijn van het virus.

De 2G-regel geldt ook in skigebieden die Italië als oranje heeft aangeduid, omdat hier meer besmettingen zijn. Het actuele overzicht vind je hier

De regering van premier Mario Draghi stelde vanaf 15 december ook een vaccinatie verplicht voor leraren, agenten en militairen. Voor zorgpersoneel gold dat al.

Zwitserland: wintersport kan doorgaan

  • Besmettingen: de besmettingen lopen op en schommelen, de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld zo'n 8700 besmettingen gemeld.
  • Vaccinatiegraad: zo'n 67 procent van de totale bevolking is volledig gevaccineerd, 18 procent heeft een booster gekregen.

Zwitserland kondigde eerder strenge quarantainemaatregelen af voor onder meer Nederland, maar daar is een streep doorheen gezet. Van een eerder aangekondigde verplichte tweede test na vier dagen is geen sprake meer. De wintersport in Zwitserland kan dus voorlopig gewoon doorgaan.

Wel moeten alle vakantiegangers eerst een negatieve test kunnen laten zien. Verder moet je in de meeste skigebieden een QR-code kunnen laten zien in restaurants. De regels kunnen verder per gebied verschillen. Zo zijn er ook op plekken 2G-maatregelen van kracht, check daarvoor goed de regels van het skigebied.

Duitsland: 2G en aanmelden verplicht

  • Besmettingen: na een piek van ruim 90.000 besmettingen, lag het gemiddeld aantal besmettingen de afgelopen zeven dagen op 38.000, maar er bestaan nog altijd veel zorgen.  
  • Vaccinatiegraad: ruim 70 procent van de totale bevolking is volledig gevaccineerd, 38 procent heeft een booster gekregen. Duitsland werkt verder aan een algemene vaccinatieplicht.

Reizigers die naar Duitsland willen en daar langer dan 24 uur blijven, moeten zich sinds 21 november weer aanmelden op www.einreiseanmeldung.de.

Wie geen QR-code heeft of een bewijs dat hij genezen is van corona moet verplicht in quarantaine. Wie niet gevaccineerd is, mag zich op zijn vroegst vijf dagen na aankomst in Duitsland laten testen. Afhankelijk van de uitslag eindigt daarna de quarantaine.

In alle deelstaten geldt inmiddels ook 2G of zijn er plannen om het binnenkort in te voeren. Dit betekent dus dat je volledig gevaccineerd of hersteld van corona moet zijn om toegang te krijgen tot grote delen van het openbare leven, zoals restaurants, horeca, winkels, musea, en veel gevallen ook hotels. 

Engeland: alleen noodzakelijke reizen, dus niet kerstshoppen in Londen

  • Besmettingen: de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld zo'n 87.000 besmettingen gemeld. De grote omikronuitbraak baart experts zorgen.
  • Vaccinatiegraad: in het Verenigd Koninkrijk is ruim 70 procent  volledig gevaccineerd, 38 procent heeft inmiddels een booster gekregen.

Nederland heeft voor het Verenigd Koninkrijk code oranje afgegeven, wat betekent dat er alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn. Het populaire kerstshoppen in Londen zit er dus ook dit jaar niet in.

Groot-Brittannië worstelt daarnaast met een snelgroeiende omikronuitbraak. Het R-getal van de omikronvariant is volgens medisch experts nu tussen de 3 en de 5. Dat betekent dat een besmet persoon tussen de 3 en de 5 andere mensen besmet. Het aantal besmettingen is de afgelopen dagen rap toegenomen.

Toch is er voor de Britten nog veel mogelijk. In Engeland geldt enkel een mondkapjesplicht en een coronabewijs is alleen nodig in volle clubs of voetbalstadions.

Lees meer over
WintersportCoronamaatregelenZwitserlandOostenrijkItaliëFrankrijkDuitsland