Zorgen om omikron

Extra coronapersconferentie om 19.00 uur over strenge lockdown, Van Dissel geeft uitleg

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPExtra coronapersconferentie om 19.00 uur over strenge lockdown, Van Dissel geeft uitleg
RTL

Vanavond om 19.00 uur houden demissionair minister Rutte en coronamister De Jonge een extra persconferentie. Ook RIVM-baas Jaap van Dissel is erbij. Ze zullen een stevige lockdown aankondigen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Die gaat morgenochtend 5.00 uur in, melden bronnen aan RTL Nieuws.

De persconferentie is om 19.00 uur live te zien bij RTL 4, RTL Z en via onze site en app.

Alles dicht: kabinet besluit tot strenge lockdown
Lees ook

Alles dicht: kabinet besluit tot strenge lockdown

Het OMT adviseert dus een strenge lockdown en het kabinet gaat mee in dat advies. In het kort komt het erop neer dat alles dicht gaat. Alle scholen, alle horeca, alle niet-essentiële winkels en doorstroomlocaties zouden moeten sluiten. En dus ook sportscholen, theaters, bioscopen, musea en zaken waar een niet-medisch contactberoep wordt uitgeoefend.

Maatregelen gaan morgenvroeg in

Het hele pakket maatregelen zal morgenvroeg om 5.00 uur ingaan, en geldt tot en met 14 januari. Op deze manier moet er tijdwinst worden geboekt, nu de omikronvariant een snelle opmars maakt. Zo krijgt iedere 18-plusser in de komende weken de gelegenheid een boostervaccinatie te halen. 

Bij een eerdere lockdown mochten alleen essentiële winkels zoals supermarkten openblijven. Of dat nu ook gaat gebeuren, is aan het kabinet. Mogelijk komen er uitzonderingen voor sommige sectoren.

Omikronvariant

"Dit geeft aan hoe groot de zorgen over het omikronvirus zijn", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het kabinet heeft altijd gezegd: als het OMT het nodig vindt, dan zullen we niet aarzelen. En het kabinet heeft bijna alle adviezen van het OMT opgevolgd. Daarom houdt iedereen in Den Haag rekening met heel slecht nieuws."

Vanochtend zei demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid al dat er extra maatregelen komen als dat nodig is:

Er zijn grote zorgen over de bescherming tegen de nieuwe omikronvariant.

Het kabinet had het OMT om een extra advies gevraagd vanwege de snelle opmars van de besmettelijke virusvariant in de ons omringende landen. Ook in ons land verspreidt de variant zich snel.

Van Dissel: neem een booster

RIVM-baas Jaap van Dissel adviseert iedereen zo snel mogelijk een booster te nemen, voordat omikron zich in rap tempo gaat verspreiden. Dat zei hij deze week in een technische briefing in de Tweede Kamer. In Engeland zorgt omikron iedere 2,5 tot 3 dagen voor een verdubbeling van het aantal besmettingen. In Denemarken is het beeld vergelijkbaar.

Van Dissel bekeek een Britse studie waarin berekend werd dat de omikronvariant tot 2400 ziekenhuisopnames per dag kan zorgen. Om een vergelijking te kunnen maken met Nederland, deelde hij dat getal door vier (naar inwonertal). Volgens hem zou het betekenen dat de omikronvariant in ons land tot 600 ziekenhuisopnames per dag kan leiden, waarvan ongeveer 100 op de intensive cares. Hij noemde dit het 'meest optimistische scenario'.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCovid-19Link in bioNederland